Sport

2017.03.29. 18:10

Tóth Bendegúz ezüstérmet szerzett a birkózó Európa bajnokságon

Szombathely - Megszületett az első magyar érem az U23-as birkózó-Európa-bajnokságon az Arena Savariában: a szabadfogásúak 86 kilós súlycsoportjában Tóth Bendegúz ezüstöt szerzett.

Horváth Erika

A szabadfogásúak második versenynapja már jóval eredményesebbre sikeredett magyar szempontból, mint a keddi, hiszen megszületett az első magyar érem - a csupán 19 esztendős Tóth Bendegúz szerepelhetett a délutáni programban. Az ESMTK 86 kg-os versenyzője a 15 fős mezőny azon 14 birkózója közé tartozott, akinek selejtezőt kellett vívnia. Az első akadályt nagyon simán vette, 8-2-re győzte le a spanyol Alejandro Canada Pancorbót.

A negyeddöntőben a tavalyi U23-as Eb-n ötödik svájci Stefan Reichmuth következett, akin 9-0-s győzelemmel lépett túl. Az elődöntőért az azeri Kanan Alijevvel kellett összecsapnia Bendegúznak - a küzdelmes meccs hajrájában fordította a maga javára a mérkőzést (8-6). A fináléban aztán egy nagyon jó törökkel találkozott kétszeres junior Eb-ötödikünk.

Murat Ertürk eddig junior-vb-n, -Eb-n és U23-as Eb-n is szerzett már bronzot. Most viszont nem adta alább az aranynál, már az első perc végén rövidre zárta a találkozót, amikor két vállra fektette Tóth Bendegúzt. Utóbbi az eredményhirdetésen még kicsit csalódottnak tűnt, de hamarosan "kiegyezett" az értékes ezüsttel.

A szerdai nap többi magyarjáról: a 61 kg-ban (14 induló) Kardos Róbert spanyol ellenfelet vert a selejtezőben, a negyeddöntőben viszont a későbbi Európa-bajnok orosz Rasidovtól technikai tussal kikapott. Nem jutott el a bronzmérkőzésig, mert a vigaszágon szintén technikai tussal vereséget szenvedett a svájci Vocktól.

Tóth Bendegúz (pirosban) a döntőben. Fölényben az aranyérmet tusgyőzelemmel megszerző török Murat Ertürk Fotó: Unger Tamás

Egy macedón elleni győztes és egy fehérorosz elleni vesztes meccs után búcsúzott a küzdelmektől a 70 kilós Vida Csaba. A 125 kilós Nagy Mihály a negyeddöntőben kezdett, ahol kikapott lengyel riválisától, így számára is véget ért a verseny.

A szerdai nap Európa-bajnokai. 61 kg: Gadzsimurad Rasidov (orosz). 70 kg: Gadzsimurad Omarov (azeri). 86 kg: Murat Ertürk (török). 125 kg: Geno Petriasvili (grúz). A nehézsúlyú grúz volt a szabadfogás sztárja, hisz van már egy olimpiai bronza is, Rióból.

A szabadfogásúak ezzel befejezték a szombathelyi U23-as Eb-t. Huszonkilenc ország 116 birkózója lépett szőnyegre. A nyolc aranyból három a grúzoké, kettő-kettő az azerieké és a törököké, egy az oroszoké lett. A csapatversenyben Oroszország végzett az élen (61 pont) Grúzia (60) és Törökország (58) előtt. A Ritter Árpád vezette magyar csapat a hetedik helyen zárt.

Csütörtökön és pénteken a nők veszik birtokba az Arena Savaria szőnyegeit. A mai négy súlycsoportban három magyar lány szerepel, a 69 kilós Elekes Emese betegség miatt kénytelen kihagyni az Eb-t. A 48 kilóban Réczi Bianka, a 60-ban Felhő Viktória képviseli a magyar színeket. A legrutinosabb indulónk a már nyolc világversenyes éremmel - köztük egy felnőtt-Eb-bronzzal - is rendelkező Galambos Ramóna lesz az 55 kilóban. A selejtezők 10 órakor kezdődnek, az éremmérkőzések pedig 17 órakor rajtolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!