Sport

2017.03.28. 18:50

Elrajtolt az U23-as birkózó Eb Szombathelyen

Szombathely - Kedden megkezdődtek a 3. U23-as birkózó Európa-bajnokság küzdelmei, amit ünnepélyes megnyitóval is nyomatékosítottak.

Horváth Erika

Négy szabadfogású súlycsoport küzdelmeit rendezték meg az Arena Savariában az első versenynapon, amelyen két protokolleseményre is sor került: az aulában emléktáblát avattak a 2017-es esztendő legnagyobb magyarországi birkózóeseményének tiszteletére, majd Nenad Lalovics, a Nemzetközi és Ceno Cenov, az Európai Birkózó Szövetség elnökének részvételével ünnepélyesen is megnyitották a szombathelyi U23-as kontinensviadalt.

Emléktáblát is avattak az Eb tiszteletére. Balról Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, dr. Puskás Tivadar polgármester és Németh Szilárd, a magyar szövetség elnöke Fotó: Szendi Péter

Kedden már nagyüzem volt az Arena Savariában és környékén. Már délelőtt megkezdődtek a szabadfogásúak küzdelmei. Ebédidőre az is kiderült, hogy a négy súlycsoport 61 birkózójából ki az a 24, aki érdekelt lesz a késő délutáni éremcsatákban is. Kellemes meglepetés volt, hogy két magyar fiú is eljutott a bronzmérkőzésig. Az 57 kilós Román Tamásnak és a 97 kilós Juhász Balázsnak is nagyon szerencsés volt a sorsolása, csak a negyeddöntőkben kellett először szőnyegre lépniük.

Az első magyar érdekeltségű bronzmeccs Román Tamással (pirosban) és Ivan Zafirovval. A moldovai ért a dobogóra, a magyar ötödik lett Fotó: Szendi Péter

Ott pedig olyan erős ellenfelekkel találkoztak - a török olimpikon Suleyman Atlival, illetve az orosz Georgij Gogajevvel -, akik a fináléba is bejutottak. Így technikai tusvereségük ellenére mindketten bronz-éremért léphettek szőnyegre. A 65 kg-ban Sepeczán János a selejtezőbeli győzelme után - a spanyol Pablo Diez Pardo ellen 6-2-re nyert - a negyeddöntőben a török Haydar Yafuzzal szemben technikai tussal maradt alul. Ezután kapott még egy vigasz-ágas lehetőséget, de a francia színekben versenyző Ilmam Muhtarov is lelépte őt. A 74 kilóban Lukács Botondnak egy mérkőzés jutott, a német Andreas Waltertől 3-1-re kikapott.

Délután, az éremmeccsekre kilátogatók előtt két protokoll-eseményt is rendeztek, amelyet megtisztelt Nenad Lalovic, a nemzetközi és Ceno Cenov, az európai szövetség elnöke is. Házigazdaként pedig Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, valamint dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. E-lőször az Arena Savaria aulájában emléktáblát avattak a 2017-es év legrangosabb magyarországi birkózóeseménye, az U23-as Európa-bajnokság tiszteletére, majd hivatalosan is megnyitották az U23-as korosztály harmadik Európa-bajnokságát, amelyre 35 ország küldte el versenyzőit.

A szombathelyi Eb első döntőjét az 57 kg-os, török Suleyman Atli (pirosban) nyerte meg Fotó: Szendi Péter

Aztán Lalovic úr felhívására elindult a "show". Sajnos a magyar fiúknak be kellett érniük az ötödik hellyel, mindketten - ismét - technikai tussal kaptak ki riválisuktól a bronzmeccsen. Az 57 kilóban Román Tamással szemben a moldovai Ivan Zamfirov, a 97-ben Juhász Balázs ellen a német Gennadij Cudinovic ért a dobogóra.

Az első versenynap új Európa-bajnokai. 57 kg: Suleyman Atli (török). 65 kg: Tejmur Mammadov (azeri). 74 kg: Avtandil Kentcsadze (grúz). 97 kg: Givi Matcsarasvili (grúz).

Szerdán a másik négy szabadfogású súlycsoport küzdelmei következnek 55 birkózóval - 10 órától. A magyar résztvevők: Kardos Róbert (61 kg), Vida Csaba (70), Tóth Bendegúz (86), Nagy Mihály (125). A bronzmérkőzések és a döntők 17 órakor kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!