Sport

2017.08.30. 16:50

A három vasi játékost felvonultató magyar válogatott bravúrra készül a kosárlabda Eb-n

KÖRKÉP Csütötökön kezdődik, és szeptember 17-éig tart a 40. férfi kosárlabda-Európa-bajnokság. A 24 csapatot felvonultató mezőnyben ott van a magyar válogatott is.

Tóth Gábor

Az idei kontinenstornának négy ország - Finnország, Izrael, Románia és Törökország - négy városa ad otthont. A csoportmeccseket Helsinkiben, Tel-Avivban, Kolozsváron és Isztambulban rendezik, az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit viszont már csak Isztambulban lehet megnézni. A magyar csapat a "szomszédos" Kolozsváron vívja meg csoportmeccseit.

A mezőnyben ott van az előző Európa-bajnokságon aranyérmes Spanyolország, az ezüstérmes Litvánia, a bronzérmes - egyben vb-bronzérmes - Franciaország. Vagy a világbajnoki második Szerbia. A házigazdák közül vélhetően Izraelre és Törökországra kell figyelni. De komoly erőt képvisel Németország, Oroszország, vagy éppen Lengyelország is. Vagyis roppant erős a mezőny, többen hajtanak a végső győzelemre.

Kálmán László az 1999-es Eb-n betonozta be magát a válogatottba, amelyben összesen 78-szor szerepelt Fotó: Unger Tamás

A magyar válogatott a C csoportban kapott helyet. A már említett Eb-címvédő Spanyolországgal, a komoly erőt képviselő Montenegró, Horvátország kettőssel, valamint Csehországgal és a házigazda Romániával került egy hatosba. A szakértők szerint talán Románia és Csehország ellen lehet esélyünk a győzelemre - annak ellenére, hogy mind a két gárda magasabban jegyzett a miénknél. Ugyanakkor két győzelem elég is lenne a bravúrhoz, ugyanis minden csoportból az első négy helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, a nyolcaddöntőbe.

A magyar válogatott fennállásának 15. kontinenstornájára készül. Legutóbb 1999-ben szerepelt Eb-n - hosszú böjtnek vetettek tehát véget Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány tanítványai.

Tóth Norbert, a Falco harcosa Fotók: MKOSZ/Karaba Tünde

A magyar válogatott csoportmérkőzései, szeptember 1., péntek, 14.00: Magyarország-Horvátország. Szeptember 2., szombat, 14.00:Montenegró-Magyarország. Szeptember 4., hétfő, 14.00: Magyarország-Csehország. Szeptember 5., kedd, 19.30: Románia-Magyarország. Szeptember 7. csütörtök, 16.15: Magyarország-Spanyolország.

A magyar válogatottban Perl Zoltán (Falco), Ferencz Csaba (Körmend) és Tóth Norbert (Falco) képviseli a vasi színeket.

- A felkészülési időszakban minden rendben volt, profi körülmények között dolgoztunk, csak a munkára kellett koncentrálnunk, becsülettel tettük a dolgunkat, tisztességgel felkészültünk az Eb-re - vélekedett Perl Zoltán, a Falco Olaszországból hazatért kosarasa. - A legnagyobb erősségünk, hogy régóta együtt van a csapat, összeszokott a társaság, egymás gondolatát is ismerjük - ez azért jól jön majd a pályán. Nagyon motiváltak vagyunk, azt megígérhetem a szurkolóknak, hogy mindent elkövetünk majd a jó szereplés érdekében. Bízom a csapatban, bízom abban, hogy két meccset megnyerünk, vagyis továbbjutunk a csoportból. Tudom, hogy erős csoportba kerültünk,minőségi ellenfelekkel kell összecsapnunk, de azt is tudom, hogy mire képes a csapatunk.

Ferencz Csaba, a Körmend kapitánya

- Nagyon jól sikerült a felkészülés, elvégeztük azt a munkát, amit a szakmai stáb betervezett - fogalmazott Tóth Norbert, a Körmend korábbi a Falco jelenlegi játékosa. - Most jön a finomhangolás, az ellenfelekre való specifikus felkészülés. Sokat dolgoztunk, szerintem jó formában, jó erőben van a csapat. És ami a legfontosabb: az elmúlt évekhez hasonlóan nagyon egységes, nagyon motivált a társaság. A közvélemény szerint bravúr lenne, ha továbbjutnánk a csoportból, én viszont azt mondom - tudva, hogy mennyit dolgoztunk a felkészülési időszakban -, hogy reális esélyünk van a továbbjutásra. Mi legalábbis ezt a célt tűztük ki magunk elé! Az elmúlt évek munkája beérett azzal, hogy kijutottunk az Eb-re - de ezzel még nincs vége a feladatunknak. Nem jutalomútnak tekintjük az Eb-t, küzdeni, harcolni fogunk Kolozsváron is!

- Apróbb változtatásokkal ez a keret már négy-öt éve együtt van - kezdte mondandóját Ferencz Csaba, a Körmend csapatkapitánya. - Kőkeményen dolgoztunk azért, hogy emlékezetes eredményt érjünk el. Tavaly sikerült, 6/0-val jutottunk ki az Eb-re. Már ez is óriási teljesítmény, de úgy gondolom, hogy ennél is több van ebben a csapatban. Tudjuk, mire vagyunk képesek, tudjuk, mit kell játszanunk - a játékelemekkel biztosan nem lesz probléma. Szervezettek, egységesek, motiváltak vagyunk, nem lesz gond az erőnléttel sem. Tisztában vagyok az erőviszonyokkal, mégis úgy gondolom, hogy van esélyünk továbbjutni a csoportból - mindegyikünk nagyon szeretne pályára lépni Isztambulban is. És ezért mindent el is fogunk követni!

Perl Zoltán, a Falco KC büszkesége

A csoport (Helsinki): Lengyelország, Görögország, Franciaország, Finnország, Izland, Szlovénia. B csoport (Tel-Aviv): Ukrajna, Izrael, Litvánia, Grúzia, Olaszország, Németország. C csoport (Kolozsvár): Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró, Románia, Magyarország. D csoport (Isztambul): Nagy-Britannia, Oroszország, Szerbia, Lettország, Törökország, Belgium.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott fennállásának legnagyobb diadalát 1955-ben Budapesten aratta, ahol a legendás Zsíros Tibor fémjelezte együttes tíz meccséből kilencet megnyerve aranyérmet szerzett. Két évvel korábban, a Szovjetunióban ezüst-, 1946-ban Svájcban bronzéremig jutottak a magyarok, három alkalommal - 1957-ben, 1959-ben és 1963-ban - pedig a negyedik helyen végeztek.

A nemzeti csapat legutóbb 48 évvel ezelőtt, az olaszországi kontinenstornán nyert Eb-meccset. 1969. október 2-án a csoportkör utolsó fordulójában a magyarok 92-76-ra verték a svédeket Casertában.

A magyar férfiválogatott szereplése az eddigi Eb-ken: 1935, Svájc - 9. hely, 1937 - nem jutott ki, 1939, Litvánia - 7., 1946, Svájc - 3., 1947, Csehszlovákia - 7., 1949-1951 - nem jutott ki, 1953, Szovjetunió - 2., 1955, Magyarország - 1., 1957, Bulgária - 4., 1959, Törökország - 4., 1961, Jugoszlávia - 6., 1963, Lengyelország - 4., 1965, Szovjetunió - 15., 1967, Finnország - 13., 1969, Olaszország - 8., 1971-1997 - nem jutott ki, 1999, Franciaország - 14., 2001-2015 - nem jutott ki.

A férfiválogatott tehát 1999 után lép pályára ismét Eb-n, akkor Franciaországban mindhárom csoportmérkőzésén kikapott a Mészáros Lajos vezette együttes, így a 14. helyen zárt. Abban a csapatban Vas megyéből két Falco-játékos, Kálmán László és Pankár Tibor kapott szerepet Clermont Ferrandban. A válogatott tagja volt a körmendi Németh István is, de ő megbetegedett és nem léphetett pályára.

A Falco legendáját, Kálmán Lászlót arra kértük, idézze fel franciaországi Eb-élményeit.

- Nagy bravúrral jutottunk ki az akkor még 16 csapatos Eb-re. A válogatottnak - bár akadtak kiemelkedő egyéniségei is - inkább az egységben volt az ereje. És olyan rendszerben játszottunk, ami feküdt nekünk - emlékezett a most, 45. évében az NB I/B-s Pápában még mindig játszó Kálmán László. - Bár mindhárom meccsünkön kikaptunk, nem volt szégyenkeznivalónk, tisztességgel helytálltunk. Az oroszok ellen egy megnyert meccset veszítettünk el egy ponttal (72-73), a spanyoloktól kilenc (75-84), a szlovénektől hat ponttal (66-72) kaptunk ki. Megmutattuk, hogy egy kis országnak is lehet küzdőképes csapata. Számomra nagyon pozitív élményt jelentett az az Eb. Gyakorlatilag akkor kerültem be a válogatottba; és olyanok ellen játszhattam, akiket addig legfeljebb a tévében láthattam. Ez óriási lökést adott a pályafutásomhoz. Testközelből érezhettem, hogy a nagyon jó játékosok sem utolérhetetlenek. Azóta már jó pár magyar kosaras bizonyította, hogy meg tudja állni a helyét komoly külföldi csapatokban is.

Természetesen az Ivkovics-csapattal kapcsolatosan kis esélylatolgatásra is kértük Kálmán Lacit.

- A spanyol és a horvát válogatott talán nem a mi kategóriánk, de a többi csoporttárs ellen lehet keresnivaló. A mostani magyar válogatott a palánk alatt kicsit sebezhető, de a mai kosárlabdát sokkal inkább a mozgékonyság és a kreativitás határozza meg, és abban nem állunk rosszuk. A legfontosabb, hogy legyen tartása a csapatnak, az első meccseken ne hagyja, hogy átszaladjon rajta az ellenfele. És ha a legkisebb esély is kínálkozik, azt meg kell ragadni. Így lehet meglepetést szerezni. Én bízom a srácokban. A felkészülési mérkőzések nem mindig adnak reális képet, az éles helyzet más. MTI, Horváth Erika

Isztambult célozza meg az összeszokott, motivált magyar csapat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!