Sport

2017.08.09. 17:40

Sárváriak alkotják az ifiválogatottat

SÁRVÁR - A Sárvári Sakk Club SE petanque-szakosztályának vezetőjét, játékosát, Süle Miklósnét nevezték ki a ifjúsági válogatott szövetségi kapitányává.

Pum András

A kilencszeres magyar válogatott Süle Miklósné a Sárvári Sakk Club SE petanque-szakosztályában 2000 óta versenyez. Nyolc alkalommal vett részt triplett-Európa- és világbajnokságon, egyszer pedig egyéni Európa-bajnokságon. Többszörös egyéni, duplett- és triplettbajnok. 2015-ben a törökországi Kemerben a nemzetközi bocsa- és petanque-fesztiválon triplettben két libanoni sporttársával együtt első helyezést ért el. A sárvári szakosztály egyébként elsősorban az utánpótlás-nevelésben jeleskedik, rengeteg versenyt szerveznek, a diákolimpia területi és országos döntőjét a Rába-partiak bonyolítják le. Érdekesség, hogy 2006 és 2010 között csak sárvári versenyzők alkották az ifjúsági válogatott keretét. Emellett Süle Miklósné a pecöli általános iskola igazgatójaként is rengeteget tett a sportágért, összefogással petanque-pálya is épült az általános iskola udvarán. Az iskolások 90 százaléka az órák szünetében, edzéseken rendszeresen játszik. Süle Miklósnét most a Magyar Petanque Szövetség az ifjúsági válogatott szövetségi kapitányának nevezte ki. Mivel a felnőttválogatottnak nincs szövetségi kapitánya, az ifjúságiaké jelenleg a legmagasabb szakmai rang.

Az ifjúsági petanque-válogatott. Balról Havasi József jr., Vajda Mátyás, Süle Miklósné szövetségi kapitány, Lakatos Dániel, Monteiro Giovana Fotó: Jan Karbulka

- Eddig nem volt szövetségi kapitánya az ifjúsági válogatottnak, három évvel ezelőttig az ifjúsági játékosoknál is - éppúgy, mint a felnőtteknél - a triplettválogató döntött a válogatottba kerülésről - mondta Süle Miklósné. - Az elnökség jobbnak látta, ha változtat az addigi gyakorlaton, s a szövetségi kapitányra bízza a kiválasztást. Múlt héten Novák Barnabás, a szövetség elnöke hivatalosan is felkért, legyek az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya. Nem sokáig gondolkodtam, viszont szabad kezet kértem, és elmondtam, ki az a négy 12-17 éves játékos, akire számítok. Idehaza csupán nálunk Sárváron, valamint Veszprémben és Szigligeten foglalkoznak komolyan az utánpótlás-neveléssel, nem túl nagy tehát a merítési lehetőség. A sárvári, 16 éves Havasi József jr., Lakatos Dániel (15), Vajda Mátyás (14), valamint a tavaly novemberig Sárváron, azóta a szigligeti Balaton SE-ben versenyző, 13 esztendős Monteiro Giovana alkotja az ifjúsági világbajnokságra készülő keretet. Július közepén egyhetes tábort tartottunk Sárváron, ahol a híres francia versenyző, Jean Rosier ugyanennek a négy játékosnak a teljesítményét emelte ki. A közeljövőben több torna is vár ránk Szlovákiában, szeptember 2-án a sárvári Lafuma Kupán, majd 9-én az ausztriai Ilmitzben a Közép-Európa-kupán indulunk. November 4-8. között pedig Kínában rendezik az ifjúsági világbajnokságot, ami nagy kihívás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!