első győzelem

2018.02.24. 09:42

Finn aranyérem a leghosszabb versenyben

Két orosz szerezte meg az ezüst- és a bronzérmet, Alekszandr Bolsunov és Andrej Larkov. Előbbi csak az utolsó kilométeren maradt le, míg utóbbi hátránya két és fél percnél is nagyobb volt. A finnek első aranyuknak örülhettek Phjongcshangban.

A borongós időben 71 induló vágott neki a téli olimpiák egyik legnehezebb, de mindenképpen leghosszabb versenyszámának. A nagy esélyesek nagyjából 20 kilométerig együtt haladtak, mígnem Niskanen ritmust váltott és elhúzott riválisaitól. Egyedül a kazah Alekszej Poltoranyin tartott vele. Az élen haladó duó az üldözőbolyt is nagyobb iramra serkentette, így egyre jobban rostálódott a mezőny, leszakadt többek között a táv világbajnoka, a kanadai Alex Harvey és a négyszeres olimpiai bajnok svájci Dario Cologna is.

Bolsunov féltáv után döntött úgy, hogy az előnyét folyamatosan növelő kettős után ered. Az orosz sífutó 10 kilométer alatt ledolgozta 25 másodperces hátrányát, ráadásul közben Poltoranyin leszakadt a finn versenyzőről, így ketten maradtak harcban a győzelemért. Már tíz kilométer sem volt hátra, amikor Bolsunov megpróbálta eldönteni a versenyt, ugyanakkor Niskanen hiába maradt le egy kicsit léccsere miatt, végül visszaküzdötte magát.

Amikor pedig már csak ezer méter volt hátra, akkor a finn kapcsolt nagyobb sebességi fokozatba, és Bolsunov nem bírt vele tartani. Niskanen így Szocsi után Phjongcshangban is az első és egyetlen finn aranyérem részese volt. Négy éve csapat sprintben diadalmaskodott.

A 21 éves Bolsunov pedig közel húsz másodperces hátránnyal elkeseredetten ért célba, mivel negyedszer állhat dobogóra a dél-koreai játékokon, de egyszer sem a tetejére. Korábban az orosz váltóval és csapat sprintben szintén ezüstöt, egyéni sprintben bronzot nyert. Mivel Poltoranyinnak teljesen elfogyott az ereje a végére, egy négytagú üldözőbolyból került ki a harmadik helyezett. A szintén orosz Andrej Larkov hosszú hajrával szerezte meg a medált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!