Haladás röplabda

2019.08.20. 20:18

Építik az új csapatot

Megkezdte a felkészülést a 2019/2020-as szezonra a Haladás extraligás röplabdacsapata. Akadnak ismerős arcok is a keretben, de összességében új csapatot épít az új vezetőedző, Leiszt Máté.

Horváth Erika

Hárman az újak közül – balról Leiszt Máté vezetőedző, Vacsi Evelin, Császár Norina. Stephanie Lojen (jobbról) már az előző szezonban is a zöld-fehéreknél játszott

Fotó: Unger Tamás

Alighogy lezárult az előző szezon, amelyben újoncként a hetedik helyet szerezte meg a Hungast-Haladás Szombathely, távoztak a lejáró szerződésű játékosok, gyakorlatilag mindenki. Újra kellett építkezni. Sőt vezetőedzőt is keresni, hiszen dr. Mucsi Péter már csak a szakosztály vezetésére kívánt koncentrálni. Nos, hétfőn megkezdődött a felkészülés az új kihívásokra Leiszt Máté vezetésével, egyelőre 12 fős játékoskerettel.

Leiszt Máté ez idáig az egyik legjobb, legeredményesebb magyar csapatnál, a Békéscsabánál dolgozott egy nagy stábban másodedzőként – profi körülmények között. Utóbbi azért (még) nincs meg a Haladásnál.

Miért döntött mégis a váltás mellett?

– Úgy gondoltam, eljött az idő, amikor el tudom kezdeni a vezetőedzői munkát. Örömmel mondtam igent Mucsi Péter megkeresésére. A profizmuson én inkább a mentalitást értem, és ezt szeretném ennél a csapatnál is meghonosítani, illetve professzionális szintű munkát végezni – mondta a szakember.

Az előző szezon meghatározó játékosai közül négyen kötöttek ismét szerződést a Haladással: a kanadai-szlovén Stephanie Lojen, az osztrák Sophie Wallner, a Puerto Ricó-i Genesis Miranda és Takács Bernadett. Négy új magyar játékos is érkezett: Vacsi Evelin és Császár Norina Kaposvárról, Péteri Vanda Debrecenből, Blázsovics Dorka pedig Jászberényből. A keretet a már régebb óta a Haladás kötelékébe tartozó fiatalok egészítik ki: Zoltán Anna, Marton Gabriella, Csóka Lili és Osbáth Nóra.

Hárman az újak közül – balról Leiszt Máté vezetőedző, Vacsi Evelin, Császár Norina. Stephanie Lojen (jobbról) már az előző szezonban is a zöld-fehéreknél játszott
Fotó: Unger Tamás

– Az előző idény csapatából maradó röplabdázók adják a tapasztalatot – folytatta Leiszt Máté. – És ezúton is köszönöm a Kaposvárnak, hogy ilyen együttműködő volt, két játékosukat kölcsönbe adták. Vacsi Evelin személye meghatározó lesz a mostani együttesben, és úgy gondolom, fiatal játékosként a szélsőütő Császár Norina is több játéklehetőséghez fog jutni, mint amennyit Kaposváron kapna. Már tavaly is időszakosan megjelentek a felnőtt csapatban helyi kötődésű fiatalok, örülök, hogy most igazán beleállnak a munkába, mert nagyon-nagyon fontos szempont az utánpótlás-nevelés is. A vezetőedző elárulta, hogy még három új játékos szerződtetése várható, két centeré és egy feladóé. Egyelőre technikai képzés és kemény fizikális munka van a repertoárban, aztán majd fokozatosan áttérnek a csapatfeladatokra is. Az első felkészülési mérkőzésüket szeptember 7-én, Klagenfurtban játsszák, rá egy hétre terveznek egy itthoni tornát.

Hogy mi várható az október 12-én rajtoló, nagyon erősnek ígérkező Extraligában a Haladástól?

– Tény, hogy egyre erősödik az Extraliga. Azt gondolom, ez jó irány, neve van már a magyar bajnokságnak, egyre több neves játékos dönt úgy, hogy itt folytatja a pályafutását. Annyit ígérhetek, hogy egy jó mentalitású csapatot fogunk építeni, amelyben a játékosok minden egyes pontért és egymásért is tudnak küzdeni. És ez biztos, hogy majd az eredményekben is megmutatkozik.

Centerposzton a 41-szeres válogatott Vacsi Evelinnel sikerült erősítenie a zöld-fehéreknek. A 25 éves játékos 17 éve van a pályán. Nyolcévesen kezdett Székesfehérváron röplabdázni, tíz éven át Fésüs Irén volt az edzője – kilenc évig a MÁV Előrében, majd annak megszűnte után közösen a BSE-ben folytatták. Aztán négy év Vasas következett, amellyel bajnoki címet és Magyar Kupát is nyert. Majd Nyíregyházára igazolt, ahol bajnoki és kupa­bronzot is ünnepelhetett. Tavaly szerződött az Extraligából – éppen a Haladás által kiesett – Kaposvárhoz, amellyel most visszajutottak az élvonalba.

 

– Júniusban aláírtam két évre Kaposváron, majd mi­után szerződtettek egy horvát és szerb nálam magasabb centert is, felmerült a kölcsönadás lehetősége. Úgy döntöttem, hogy szeretnék ezzel élni, mert mindenképpen játszani akarok – fedte fel a konstrukció lényegét Evelin. – Norinával eddig is csapattársak voltunk, néhány játékossal pedig ellenfelek, tudom hogy jó a munkabírásuk, a hozzáállásuk. A fiatalokat még nem ismerem, de remélem, ők is felveszik a ritmust. Erős bajnokság elé nézünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában