Sport

2013.03.21. 14:59

Körmendi fellebbezés és nyílt levél

A Lami-Véd Körmend kosárlabdacsapatának vezetősége átgondolta az MKOSZ fegyelmi bizottságának határozatát, miszerint a soros hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell rendeznie.

Horváth Erika

Fellebbezést nyújtanak be, egyben nyílt levéllel fordultak a szövetség illetékeseihez. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) fegyelmi bizottsága kedden értesítette a körmendi kosárklubot arról a döntéséről, hogy a március 9-én lejátszott és 109-72-es vendéggyőzelemmel végződött Lami-Véd Körmend-Alba Fehérvár bajnokin tapasztalt szurkolói rendbontások miatt a soron következő hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania.

A körmendi klub vezetése nyílt levéllel fordult az MKOSZ-hez és annak fegyelmi bizottságához, melyben felháborodásának adott hangot a döntés miatt. A levélben elismerik, hogy a durva, trágár kifejezések nem lehetnek mindennapos részei a sporteseményeknek, de, mint írják, az ilyenek kiragadása és ezek alapján egy nagy múltú kosárlabda fellegvár ellehetetlenítése sem lehet célja senkinek.

Részletesen taglalják, hogy a klub eddig is minden lehetséges eszközt megragadott, hogy sportszerűbb legyen a szurkolás, s a mérkőzésről készült felvételt is felajánlják, hogy a bizottság teljes képet kaphasson a történtekről. „Hogyan lehet az, hogy amikor a kosárlabda népszerűségével példálóznak Magyarországon, akkor szinte kivétel nélkül a körmendi szurkolók kerülnek elő? Szinte minden lehetséges médium a körmendi katlanban készült felvételeket, dokumentumokat hozza példaként. Abból a katlanból, amely most pellengérre állítottak” - szól a négy közül az első kérdésük-megállapításuk.

A körmendi vezetők kiállnak szurkolóik mellett, akik „a KÖRMENDI CSODA megteremtőjeként aktív részesei annak, hogy Körmenden van még kosárlabda egy olyan helyzetben, ahol a racionalitás alapján már régen olyan korábbi fellegvárak sorsára juthattunk volna, mint például Oroszlány, Baja vagy épp Dombóvár. Nem beszélve a megszűnt fővárosi nagycsapatokról. Csapatunk a legnagyobb nehézségek között is állandóan számíthat a szurkolók kitartására, kiemelkedő támogatására, ami alapja a Körmendet évtizedek óta jellemző összefogásnak és szakmai sikereknek”. A klub ezért fellebbezéssel él a - véleménye szerint túlzott szigorral és példastatuálási szándékkal meghozott - határozat ellen.  



A nyílt levél teljes szövege:

Nyílt levél a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez, Fegyelmi és Játékvezetői Bizottságához Tisztelt MKOSZ, Tisztelt Érintett Bizottságok!

A Lami-Véd Körmend csapatának vezetősége meglepődve és felháborodva fogadta a Tisztelt Fegyelmi Bizottság legutóbbi határozatát, amelyben pályabetiltásra ítélte klubunkat. Abban egyetértünk a Tisztelt Fegyelmi Bizottsággal, hogy a durva, trágár kifejezések nem lehetnek mindennapos részei a sporteseményeknek, de úgy gondoljuk, hogy az ilyenek kiragadása és ezek alapján egy nagy múltú kosárlabda fellegvár ellehetetlenítése sem lehet célja senkinek.

Szeretnénk tájékoztatni minden érintettet arról, hogy nem megalapozottak az ügyben hozzánk is eljutott információk, melyek szerint a sorozatos korábbi elmarasztalások ellenére a klubvezetés nem tett semmit a szurkolás sportszerűbbé tétele érdekében. Ezt határozottan cáfoljuk! A klub minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy sportszerűbbé váljon a szurkolás. Egyeztettünk a szurkolói csoportok képviselőivel ez ügyben.

Továbbá éppen az ominózus Alba Fehérvár elleni mérkőzés előtti napon, március 8-án tettünk közzé felhívást hivatalos weboldalunkon és annak legolvasottabb rovatában, a vendégkönyvben, amelyben szintén a szurkolói magatartás megváltozott, szigorúbb megítélésére hívtuk fel nyomatékosan a figyelmet. (Ez a felhívás most is olvasható).  

Mivel a Tisztelt Fegyelmi Bizottság minden bizonnyal csak az ellenőri jelentés alapján tájékozódott a találkozón történt eseményekről, ezért szeretnénk figyelmükbe ajánlani a találkozó felvételét, amely bizonyíthatja, hogy a – kétségkívül megtörtént, de – kiragadott történések csak töredékét jelentették a mérkőzésnek, amely a nagyarányú vereség ellenére is a kosárlabda ünnepe volt a hazai szurkolók számára is. (A mérkőzés felvételének egy példányát szívesen rendelkezésre bocsátjuk, hogy teljes képet kapjanak a történtekről, illetve a bírált rigmusokat kiváltó eseményekről is.)

A körmendi klubvezetés mérlegelte a Tisztelt Fegyelmi Bizottság határozatát és egyeztetett a szurkolói csoportokkal is. Ezt követően az alábbi felvetésekkel élünk a Tisztelt Címzettek felé: - Hogyan lehet az, hogy amikor a kosárlabda népszerűségével példálóznak Magyarországon, akkor szinte kivétel nélkül a körmendi szurkolók kerülnek elő? Szinte minden lehetséges médium a körmendi katlanban készült felvételeket, dokumentumokat hozza példaként. Abból a katlanból, amely most pellengérre állítottak. - Hogyan lehet az, hogy az EuroChallenge mérkőzéseken példásnak minősítették a körmendi rendezést, beleértve a szurkolóink magatartását is? Hiszen a három hazai nemzetközi mérkőzés kapcsán semmilyen negatív, kritikai megjegyzés nem ért minket!

- Hogy lehetséges az, hogy a játékvezetők tevékenységét nem vizsgálják egy olyan helyzetben, amikor működésükkel érdemben tudják befolyásolni a mérkőzés hangulatát, rendezését és a hazai klub rendfenntartó képességét? Amikor maguk is okozóivá válnak a nehezen kezelhető helyzetek kialakulásának. - Hogyan lehetséges az, hogy a Tisztelt Szövetség Fegyelmi Bizottsága feszültséget igyekszik kelteni a 37 pontos vereség ellenére is végig a csapat mellett kiálló közönség és a klub vezetősége között azzal, hogy folyamatosan büntetéseket szab ki vélt, vagy valós sérelmekért? Szurkolóink a KÖRMENDI CSODA megteremtőjeként aktív részesei annak, hogy Körmenden van még kosárlabda egy olyan helyzetben, ahol a racionalitás alapján mar régen olyan korábbi fellegvárak sorsára juthattunk volna, mint például Oroszlány, Baja vagy épp Dombóvár. Nem beszélve a megszűnt fővárosi nagycsapatokról.

Csapatunk a legnagyobb nehézségek között is állandóan számíthat a szurkolók kitartására, kiemelkedő támogatására, ami alapja a Körmendet évtizedek óta jellemző összefogásnak és szakmai sikereknek. Ez pedig nem csak a város büszkesége, de a magyar kosárlabdázásnak is értéke, amit úgy érzünk, nem kellően ismer el a Tisztelt Szövetség! Úgy gondoljuk, most nekünk kell kiállnunk a szurkolóinkért, ezért fellebbezést fogunk benyújtani a Tisztelt Fegyelmi Bizottság – véleményünk szerint túlzott szigorral és példastatuálási szándékkal meghozott – határozata ellen. Továbbá lehetőségünkkel élve megkérjük a Tisztelt Szövetséget illetve illetékes bizottságát, hogy a továbbiakban Pálla Zoltán játékvezetőt és Dr. Gincsai János komisszárt a körmendi mérkőzéseken való szakmai közreműködés alól felmenteni szíveskedjen. Tisztelettel: a Lami-Véd Körmend vezetősége Körmend, 2013. március 21.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!