JEGYZET

2018.01.31. 06:30

Videó

Ökrös Csaba

Az oroszországi futball-világbajnoksággal kapcsolatban igazán jó helyzetben vagyunk mi, magyarok. Mivel csapatunkért nem szoríthatunk, marad elég ereje a szívünknek azért dobognia izgatottan, hogy a videobíró-rendszer jól működjön. Éppen itt volna az ideje, hogy a fejlett technika kellő segítséget nyújtson a játékvezetőknek ahhoz, hogy hibás döntések az eddigieknél kevésbé befolyásolják a meccsek végeredményét. Félő azonban, hogy a kamerák erdeje sem fogja meghozni a várt sikert. Egyelőre még odáig sem jutott el a FIFA, hogy tisztázza a videotechnika alkalmazási körét. Nem tudni, milyen szituációkban támaszkodhatnak a bírók a felvételekre.

Ennél persze nagyobb probléma, hogy az sem tisztázott: vajon a szövetségi kapitányok kérhetnek-e majd visszanézést. Nem tudni, lesznek-e kötelezően visszanézendő játékhelyzetek. Egy szó nem sok, de annyit sem közölt a Nemzetközi Labdarúgó-­szövetség arról, hogy a stadionok közönségét és a tévénézőket beavatja-e a játékvezető abba, hogy egy-egy szituáció miért adott alkalmat a visszanézésre.

Értetlenül szemléljük, hogy a más sportágakban kiválóan működő videoasszisztencia milyen nehezen talál magának utat a futballvilág útvesztőjében.

Kifejezetten dühítő, hogy a legnagyobb téttel bíró meccsek során sincs lehetőség arra, hogy legalább a kapu előtt lezajlott eseményeket megtekinthessék a játékvezetők. Rendszeresen előfordul, hogy néhány százmillió ember a tévé előtt látja, hogy lesből született a gól, vagy hogy büntetőt kellett volna adni, de a játékvezetők csak a szemükre hagyatkozhatnak. Ítélnek, amit ítélnek, a szurkolót pedig megüti a guta. Vagy röhög, hogy megúszta a csapata a feketelevest. A reklamáló játékosokkal tárgyalva rengeteg időt eltöltenek a bírók, ezt nyugodtan a videó megnézésére lehetne fordítani. Feltéve például, hogy gól esetén ez kötelező volna, vagy a szakvezető kérhetné. A tojáslabdás amerikai futballban egyes szituációk nyomán kötelező a felvételek alapján megvizsgálni, hogy jó döntés született-e. Az edzők is indítványozhatják, hogy a nekik gyanús esetekben született ítéletet revízió alá vegyék. Ott sem minden szituáció visszanézhető, de az esélyek sokkal egyenlőbbek videózgatással, mint nélküle lennének.

A FIFA rigolyás öregúrként nem szívesen változtat a szokásain. Megcsontosodott nézeteit nem szereti a valóság próbájának kitenni. A játék és vele néhány milliárd ember érdeke mégis az lenne, hogy utat engedjen a változásnak. Már csak a fair play okán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!