jegyzet

2021.04.28. 06:30

Ez is ezüst

Fábik Tibor

„Nem tudom, most sírjak vagy nevessek” – bökte ki a varsói birkózó Eb-n Sastin Marianna, aki úgy jutott be a 62 kg-os súlycsoport döntőjébe, hogy ehhez egy meccset sem kellett megnyernie. Ilyen még nem történt a sportág világ- és Európa-bajnokságain! Azt mondani sem kell, hogy az interneten a többség egyből heves kacarászásba kezdett, míg néhányan azon lamentáltak, hova süllyedt a birkózás. Nos, Sastin súlycsoportjába csupán kilencen neveztek, de tegyük hozzá, hogy a jövő héten Szófiában osztják ki az utolsó olimpiai kvótákat, sokan arra készülnek.

A 2019-es vb-5. helyével már tokiói résztvevő versenyzőnk a nyolc között a bolgár Juszeinnel kezdett volna, aki azonban nem jelent meg a mérlegelésen. Az elődöntős ellenfele, a lengyel Madrowska pedig beteget jelentett a megnyert negyeddöntője után, megroppant a térde, és csak a kézfogásra bicegett fel a szőnyegre. A Vasas kiválósága pedig nézett nagyokat, majd másnap a döntőben 4–1-re kikapott az ukrán Koljadenkótól.

Megvan ennek az ezüstnek a súlya, mert most a gratulációkat fogadni és a történtek ismeretében gratulálni sem szokványos eset…

Ám Sastin Mariannának ez csak akkor lehetne kínos, ha ez lenne pályafutása legjobb eredménye, erről emlékeznének majd róla, amiről szó nincs: a világversenyekről már eddig is volt tizenegy érme, s ő a sportág első és eddig egyetlen magyar női világbajnoka.

A 2013-as budapesti vb döntőjében éppen azt a bolgár Juszeint verte heroikus küzdelemben, akinek most nyoma veszett. Most pedig versenyzőnk 37 évesen, egy háromesztendős kisgyermek édesanyjaként a negyedik olimpiájára készül, le a kalappal előtte!

De a varsói kontinensbajnokságot ne intézzük el a mostani sztorijával, mert a kötöttfogás 97 kg-os súlycsoportjában a 38 éves Kiss Balázs utolsó világversenyén szerezte a legfényesebb Eb-érmét, ezüstöt, amihez ő két meccset nyert meg. A 72 kg-ban Fritsch Róbert nagyon megdolgozott a bronzért, a végén egy világbajnok oroszt kellett megvernie. Ami pedig a legnagyobb történet, a 77 kg-ban Lőrincz Tamás befűzte az oktatófilmet, öt győzelemmel szerezte meg a negyedik Eb-aranyát, s a vele készült interjúnkban ő egy megindító sztorival szolgál.

Visszakanyarodva pedig krónikánk elejére, jegyezzük meg, az ausztrál Steven Bradbury is túlélte, hogy a 2002-es téli olimpián úgy lett aranyérmes a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében, hogy a döntőben mindenki elesett előtte. Szóval, Sastin Mariannának azt tanácsoljuk, hogy nevessen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!