jegyzet

2021.06.24. 06:30

Eljutni a bejáratig

Bódi Csaba

Pintér Attila hitélete ugyanúgy magánügy, mint a vallás gyakorlása – általánosságban véve. A Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzőjénél azonban nem véletlenül talált nyitott fülekre a kistelepülés plébánosának kérése. Az atya közel sem földtől elrugaszkodott óhajjal fordult az NB I-es labdarúgócsapat vezetőedzőjéhez, ám a kívánság teljesítéséhez szükség volt közvetítőre. Ez lehetett volna a Mindenható, vagy akár Dévényi Tibi bácsi is, azonban a szakmai kapcsolat gyümölcsözőbbnek ígérkezett. Székely Ferenc korábbi nemzetközi játékvezető segített közbenjárni Pintérnél, hogy a kövesdiek nyári első felkészülési mérkőzésüket a Heves megyei Tenken játsszák.

A nagyobb kluboknál brandépítésbe foglalt program az egylet népszerűsítése, és noha aligha van ez másként a matyó egyesületnél, a sárga-kékek a rég bevált recepthez nyúltak vissza.

A kövesdiek az utóbbi években a koronavírus-járvány és a sűrű menetrend miatt háttérbe szorult hírverő mérkőzésen történő részvételt húzták elő a cilinderből. Híveket szerezni nem a templomban kell, mert, aki Isten házába betér, az már elkötelezte magát. Hasonló a helyzet a stadionba lépéssel. A létesítmény bejáratáig eljuttatás a nagyobb feladat. Tekintve, hogy Kelet-Magyarországon az idén az élvonalba visszakerült DVSC mellett a Mezőkövesd a másik NB I-es klub, adja magát, hogy a borsodi város térségében lakókat szólítsák meg Cseri Tamásék.

Mezőkövesd első válogatott labdarúgója az Európa-bajnoki szereplés okán értelemszerűen nem lehetett jelen a vidéki fellépésen, de az MSE teljes kerete megtisztelte a megyei III-as csapatot. Ahogy a DVTK-tól igazolt Antal Botond és Sztefan Drazsics, úgy a visszatérő Vági András (Paks), a frissen érkezett Szépe János (ZTE), Cseke Benjámin (MTK), és Madarász Márk (Csákvár) is pályára lépett. A látogatók jóvoltából apró ajándékok és bekeretezett csapatképek kerültek a fiatalok tulajdonába, majd pedig vélhetően szobájuk falára.

Az Eb okozta futbólia amatőr szinten történt leképződése a nézőszámban is tükröződött. Míg azonban az élvonalbeli labdarúgók gólokkal is meglepték vendéglátóikat (0–13), addig az érdeklődők a körbejáró perselyek tartalmát gyarapították. A bevételt ugyanis a helyi templom hangosító berendezésének kiépítésére fordítják.

A sokaknál már-már vallássá vált futball ereje és hatása újra megmutatkozott. Lengyel Gábor atya jóvoltából tipikusan win-win helyzet állt elő: csak győztes akadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!