jegyzet

2021.09.02. 06:30

Arcul csapva

Bódi Csaba

Az UEFA-kupában döntős csapat játékosát jó modora mentette meg a velős kifakadástól. Gömöri Ottó sokat megélt már a futball világában úgy, hogy a Videoton 1984/85-ös kupamenetelése során neve egybeforrt a „Mit csináltál, Gömöri!?” felkiáltással. A mondat a tévés kommentátor, Gulyás László száját hagyta el az 1985-ös Videoton–Manchester United negyeddöntőn, amikor a csereként beállt fehérvári támadó tizenegyest hibázott. Az immár 59 éves egykori csatárral tavaly az is megtörtént, hogy csapata, a hatvani Lokomotív SE edzőmeccsén kapusként segítette tanítványait. Ez azonban még semmi ahhoz képest, ha tudjuk, hogy tizenegyest védett „Oti bá’”.

Véletlenül sem kell azonban arra gondolni, hogy a 25 ezer néző előtt elhibázott büntető és a 2020-ban játszott gyakorlómeccsen hárított 11-essel keretbe foglaltatott az emlékezetes pályafutás. A labdarúgóberkekben eltöltött fél évszázad alatt ugyanis egyszer sem történt még olyan Gömöri Ottóval, ami a Loki legutóbbi pályára lépésekor. Hetven kilométer megtétele után a hatvaniak úgy futottak ki a gyepre, hogy idén ők lesznek az elsők, akik játszanak a mezőnyben újonc házigazdákkal. A bajnoki idényből ugyanis már két forduló úgy telt el, hogy a megyei III. osztályból aranyérmesként feljutott hazai gárda versenyengedély-problémák miatt nem állt ki. Lévén, hogy a harmadik ilyen alkalom kizárást von maga után, ezt a vendéglátók nem vállalták fel. Nem tudni, többen összejöttek volna-e, csupán az bizonyos, hogy a fogadók oldalán a kapuson kívül hat mezőnyjátékos sorakozott fel a bevonuláskor. Noha a létszámhiány is következménnyel jár, legalább hét labdarúgó esetén elkezdhető egy összecsapás. El is kezdődött... Hatvanegy (mások szerint 52) másodperc múltán azonban beszüntette a játékvezető a párharcot, mert a rendező egylet egyik futballistája combjához kapott, majd jelezte, hogy nem tudja folytatni azt, ami szinte még el sem indult. Egy nappal később a sérült már büszkén osztotta meg ismerőseivel, hogy „52 másodpercig tartott a mérkőzés, hála nekem”.

További olaj ezek után aligha szükséges a tűzre.

Meccs nélkül maradt, dühös és mélységesen csalódott labdarúgók keltek útra, ám a pofont velük együtt a sportág egésze kapta.

Noha nemcsak a jó modor, hanem minden egyéb úgy kívánná, hogy közöljük a futballtársadalmat nem először arcul csapó egylet nevét, ezt most kivételesen nem tesszük.

Annál nagyobb tisztelet illeti Gömöri Ottót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!