Karius

Fábik Tibor

Ha a futballmeccsen a csatár elhibázza az ordító helyzetet, a kapu torkából az égbe lövi a labdát vagy az ötösön elbotlik a saját lábában, akkor a csapata szurkolója bosszankodik, a televízió előtt ülő semleges néző hüledezik, de többnyire mindenki gyorsan túllép a történteken, úgyis jön majd a következő helyzet. Ha viszont a kapus hibázik, potyagólt kap, az akár örökre is ráéghet. Akkor mindenképpen, ha a baki fontos meccsen történik, világ- vagy Európa-bajnokságon, vagy a Bajnokok Ligája döntőjében. Luis Arconada 68-szor állt a spanyol válogatott kapujában, de a magyar nyelvű Wikipédia-oldalán a válogatottbeli szerepléséről szóló négy és fél sorban is olvashatjuk, hogy az 1984-es Eb-döntőben „benyelte” Michel Platini szabadrúgását, a labda kicsúszott a kezei közül.

Loris Karius is élete végéig cipeli a terhet, hogy a 2018-as BL-döntőben a Liverpool kapusaként két kapitális hibát is elkövetett: előbb Karim Benzema lábára dobta a labdát, úgy kapott gólt, majd bevédte Gareth Bale távoli lövését – az angolok 3-1-re kikaptak a Real Madridtól.

 Ezekre a jelenetekre sokkal jobban emlékezünk, mint arra, hogy mi történt a tavalyelőtti BL-döntőben.

Karius neve szombaton az egyik pillanatról a másikra újra ellepte az angol médiát, pedig a már 29 éves német kapus semmit sem csinált. A Newcastle harmadik számú hálóőreként még a kispadon sem ült a Szarkák Liverpool elleni hazai meccsén. Amelyen azonban a Newcastle első számú kapusát, Nick Pope-ot kiállították, így nem védhet vasárnap a Wembley-ben a Ligakupa döntőjében a Manchester United ellen. De a helyettese, a szlovák Martin Dubravka sem, őt ugyanis a szezon közben igazolták, éppen a Manchester Unitedtól, s az MU színeiben már játszott a kupában. Így Loris Karius véd majd, aki tétmeccsen legutóbb 2021 februárjában állt a kapuban, a Bundesligában a Union Berlin csapatában. (Decemberben egy félidőt védett a Newcastle felkészülési meccsén Szaúd-Arábiában az al-Hilal ellen.)

A szörnyű emlékű BL-döntő után a Liverpool már nem tartott igény a szolgálataira. Két szezonra kölcsönadta a török Besiktasnak, majd egyre az Union Berlinnek, ám a németeknél többnyire a kispadon ült. Utána egy éven át papíron még a Liverpool állományába tartozott, majd 2022 szeptemberében szabadon igazolhatóként került Newcastle-be. Itt addig jutott, hogy hét bajnoki és egy kupameccsen leülhetett a kispadra. Vasárnap viszont beáll a kapuba a Wembley-ben, ahol „csak” az angol Ligakupa döntőjét játsszák, de rajta lesz a világ szeme.