Sportvilág

2008.06.05. 02:00

Hideg a meleg ellen

Három Európa-bajnok és egy világbajnoki második (EB-bronzérmes) egy csoportban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kell ennél több egy remek kis négyesbe? Sokan a legjobb futballt ezektől az együttesektől merészelik várni – talán igazuk is van.

Az Európa-bajnoki címvédő Görögország sikerrel vívta meg a selejtezőket, így esélye nyílik arra, hogy megvédje a négy éve megszerzett trófeát. A világversenyre most is imponáló mérleggel kijutó spanyolok előtt ott áll a lehetőség: végre átlépni saját árnyékukat és az 1984-es hasonló eredményt elérni (akkor balszerencsésen kaptak ki a döntőben. Minden idők egyik legemlékezetesebb potyagóljával szereztek vezetést a franciák: Platini szabadrúgása vánszorgott át Arconada alatt). A svédek egységes csapata nem gondolkodhat éremben, de bizony megkeserítheti a többiek dolgát. Az orosz futball fejlődése az utóbbi években látványos méreteket öltött – így ez az a négyes, ahol előre csak annyit mondhatunk: tulajdonképpen bárki továbbjuthat, és bárki csomagolhat röpke egy hét után.
A spanyolok vannak a legjobb pozícióban a világranglista szerint (negyedikek), míg a címvédők a nyolcadik helyen állnak. A svédek a huszonharmadikak, az oroszok két hellyel mögöttük vannak. A két déli, és a két északi együttes tehát nem csak földrajzilag, hanem a FIFA-listán is hasonló pozíciót töltenek be, ez pedig azt jelenti, hogy a pillanatnyi forma dönthet: talán a spanyolok elsőségére van a legnagyobb esély, míg a csoportmásodik, szintén továbbjutást jelentő helyért fog vetekedni a görög-svéd-orosz hármas. A D jelű kvartett Innsbruckba és Salzburgba szólítja a mérkőző csapatokat: ha fagyos nem is lesz a hangulat az osztrák júniusban, az biztos, hogy a hat találkozó mindegyikén 100%-os koncentráltsága lesz szüksége a gárdáknak – csak így érhetik el a minimális célt, azaz a csoportból való továbbjutást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!