Sportvilág

2008.06.08. 12:46

Megelőzni a rendzavarásokat

Pénteken reggel együtt keltek útra Zürichbe. Mindössze a kontinensviadal utolsó négy napját töltik Bécsben, amúgy a helvét fővárosban dolgoznak az UEFA két szekciójában.

Horog László

Az MLSZ korábbi főtitkára, a Fehérvár FC-t működtető gazdasági társaság   jelenlegi ügyvezetője, Berzi Sándor,  valamint a korábbi kétszeres szövetségi kapitány, dr. Mezey György tegnap útra kelt, s három héten át feszített tempóban dolgozik. Zürichben lesz az állomáshelyük, előbbi az UEFA fegyelmi testületének alelnökeként szankcionál, ha kell, utóbbi egy nyolcfős szakmai  team tagjaként a mérkőzéseket elemzi.
 Az UEFA fegyelmi bizottságának 1992 óta vagyok tagja, később a bizottságot testületre keresztelték, de a feladatok maradtak. 2006 óta  alelnökként tevékenykedem.  Az összes fegyelmi ügy hozzánk tartozik. Például  a játé-kosok cselekményei, a mérkőzéseken elkövetett  szabálytalanságok, a doppingügyek,  valamint a nézőtéri rendbontások - mondja Berzi.

 - A stadionon kívüli, utcai ügyek nem?

- Az a rendőrség hatásköre. Tehát mi azt értékeljük, ami belül történik. Ez lesz a harmadik Európa-bajnokságom, 1996-ban mutatkoztam be, jelen voltam a belgaholland, közös kontinensviadalon, valamint a négy évvel ezelőtti, portugáliai tornán is.

 - Ezúttal hányan ténykednek a fegyelmi testületben?

- Tízen, de például a román tag nem lesz ott, ő hazája csapatát kíséri. Előfordul, hogy mások sem szavaznak, a szabály szerint nem vehet részt a döntésben az, aki érintett a saját válogatottja révén. Sőt, a csoportküzdelmek során a hazájával azonos csoportban szereplő más együttes kapcsán sem voksolhat. Bármiféle érintettség kizáró ok.

 - Mi volt az utóbbi viadalok legzűrösebb ügye?

- Ezek kulisszatitkok, nem beszélhetek róluk. A döntésekről, a konkrét esetekről az UEFA ad ki információkat, a testületek tagjai nem.

- Mit gondol, melyik gárda szolgáltatja az Eb meglepetését?

- Az oroszoktól sokat várok, az angolokat megelőzve jutottak ki az Eb-re. Ahogy négy éve a görögök, ezúttal ők is okozhatnak nagy meglepetést. A torna sztárja vélhetően Cristiano Ronaldo lesz. Ha a portugálok messzire jutnak az irányításával, a télen biztosan ő kapja az Aranylabdát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!