Sportvilág

2008.06.12. 02:29

Portugális csoportelső - kiesett Svájc

Genf - Portugália 3:1-re legyőzte Csehországot, s ezzel csoportelső lett. Az egyik rendez, a Törökországtól 2:1-re veszítő Svájc máris elbukott.

Vas Népe

Hozzátette, ehhez a csehek legjobb csapatrészét, a védelmet kell eredményesen átjátszaniuk, pontosan tudták, terveik megvalósítását elsősorban a világ legjobb kapusai közé sorolt Petr Cech akadályozhatja meg. A csehek a középpályás sor hatékonyságát akarták javítani, ahonnan kétségtelenül nagyon hiányzik a higanymozgású irányító, a sérült Tomas Rosicky. Érdekesség, hogy a tegnapi rangadót megelőzően a két válogatott egyetlen alkalommal találkozott: az 1996-os, angliai Eb negyeddöntőjében Csehország nyert 1:0-ra - Poborsky emlékezetes, átemelős góljával -, majd ezt követően egészen a döntőig masírozott, ahol aztán aranygóllal veszített a németekkel szemben.

A csehek várták zaklatottabban az összecsapást, a labdarúgókat ugyanis meglopták az ausztriai Seefeldben lévő szálláshelyen. Az innsbrucki rendőrség szerint a cselekményre pénteken vagy szombaton került sor, ismeretlen tettesek egyelőre meghatározatlan mennyiségű készpénzt tulajdonítottak el a hotelszobákból. Lukas Tucek, a csehek szóvivője kijelentette: szigorították a biztonsági feltételeket a szállodában, ezzel a maguk részéről befejezettnek tekintik az ügyet, minden idegszálukkal a tegnapi összecsa- pásra összpontosítottak. A kezdés után Libor Sionko ügyeskedett a jobb oldalon, mégis a luzitánok jutottak előnyhöz, Ronaldo, Nuno Gomes és Deco passzolgatott a cseh kapu előterében, utóbbi két kísérletét Cech kétszer védte, ám a brazilból portugállá lett játékmester harmadjára betalált, lövésébe ugyan Jankulovski beleért, ám a labda a hálóba vánszorgott, 0:1.

Gyorsan jött a válasz, Plasil szögletét az előrevetődő Sionko fejelte a léc alá, 1:1. Mindkét oldalon akadtak lehetőségek, az első játékrészt Ronaldo lövései zárták, egyik sem vezetett eredményre.



Kicsi a rakás portugál módra. Van okuk az örömre

Fordulás után Libor Sionko élesen belőtt labdájáról Baros alig késett, a túloldalon Gomes lopta el a bőrgolyót, kapura tört, a védő, Rozehnal javította hibáját. Simao Cechhel állt szemben, lábon találta a hálóőrt. A 64. percben újra vezetett a Scolari-brigád, Deco beadását Ronaldo küldte a hálóba, 1:2. A lefújás előtt a cse-hek rohamoztak, beszorítot- ták ellenfelüket, mégis gólt kaptak, Quaresma köszönt be Ronaldo labdájával, 1:3.

A 20.45-kor lebonyolított Svájc-Törökország találkozón az első félidőben Hakan Yakin góljávl a házigazdák vezettek, de a szünet után a törökök fordítottak, a győztes találatot Arda Turan lőtte a 92. percben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!