Sportvilág

2008.06.16. 02:28

Vas megyei kommentár

Bécs, Klagenfurt - A B-csoport mai zárófordulója előtt csak annyi biztos, hogy Horvátország végez a négyes élén. Az osztrákok, a németek és a lengyelek viszont egyaránt megszerezhetik a csoport második, még továbbjutást érő helyét.

Vastag Nándor

- Az osztrákoknál 1997-ben indult egy országos labdarúgóprogram, mely a 2012-es világbajnokságig tart - mondta a szakember. - Nagy energiákat fektetnek az utánpótlásképzésbe, és nem is csinálják rosszul, hiszen az utóbbi években a korosztályos vb-kre és Eb-kre is eljutott a csapatuk. Az U20-as válogatott például a tavalyi kanadai világbajnokságon a harmadik lett. Egyre több játékosuk kerül ki az erős bajnokságokba, Harnik már a német Bundesligában, a Werder Bremenben játszik, de ősztől csapattársa lesz Prödl is.

- Az előző körben a lengyelek ellen az osztrák válogatott mindent egy lapra tett fel, az első félidő alapján simán nyerhetett volna - folytatta Mitterstiller Csaba. - Mégis a lengyelek szereztek vezetést, a hajrában azonban egyenlíteni tudtak büntetőből - igaz, sokat vitatkoztak ezen az eseten. Az a véleményem, hogy sok furcsa ítélet volt már az Eb-n, és az a 11-es, amit a bíró megad. A pontszerzésnek köszönhetően nagy várakozás előzi meg a németek elleni meccset. Felidézik az 1978-as vb-n történteket, amikor Hans Krankl góljával legyőzték Németországot. Azért az ellenfél az esélyesebb, Ausztria győzelme nagy szenzáció lenne. Ha nagy ki-ki mérkőzést játszanak ma, azzal kivívják a szakma elis-merését is.

A másik, a Horvátország-Lengyelország találkozón döntetlent várok. A horvát szövetségi kapitány, Bilic több helyen is változtathat megszokott kezdőcsapatán, de mentalitásukat ismerve így is teljes erőbedobással küzdenek majd, s akkor a lengyelek nem győzik le őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!