Sportvilág

2012.04.06. 15:32

Óriási lépés az olimpia felé

Fontos meccsel és fontos sikerrel kezdte az olimpiai részvételért zajló svédországi selejtezőtornát a magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken.

Horváth Gábor

Macedónia ellen kezdte szereplését a svédországi olimpiai selejtezőn a magyar válogatott. A nyitómeccs rögtön döntő fontosságú találkozónak volt kikiáltva, hiszen mindkét oldalon úgy gondolták, hogy a házigazdák a legesélyesebbek a torna megnyerésére, s a szintén olimpiai kvótát érő második pozícióért a magyar és a macedón együttes küzd majd meg.

A göteborgi Scandinavium arénában mintegy háromezer macedón drukker (velük szemben csupán 200-300 magyar szurkoló foglalt helyet a hatalmas csarnokban) fogadta örjöngve azt, ahogyan kedvenceik kezdték az összecsapást. Kiril Lazarovék hatalmas lendülettel nyitottak, és sorra szerezték a gólokat a magyar válogatott ekkor kevésbé hatékony védekezése ellen. 3:2 után Macedónia fordított és a 17. percre háromgólos (6:9) előnyt dolgozott ki. Hiába produkált azonban korábban remek perceket a Mojszovszki-Lazarov-Sztojlov trió, a 20. percet követően a mieink ellenfelük fölé nőttek.

A csereként beállt Perez egyenlített (10:10), majd nem sokkal később már nálunk volt a vezetés, a 15:13-as félidei eredményt pedig Krivokapic állította be.
A második játékrész elején a spanyol bírók ugyanott folytatták, ahol elkezdték: elsősorban a magyar csapatot sújtva könnyű szívvel szórták a kétperces kiállításokat. Ennek ellenére a macedónok nem tudtak egyenlíteni, sőt, a jobban játszó és abszolút lélektani fölénybe kerülő Mocsai-alakulat négygólos különbséget dolgozott ki.



A folytatásban hosszú percekre megmerevedtek a frontvonalak, aztán tíz perccel a vége előtt a feltámadás jeleit mutatta a délszláv együttes. A Zvonko Sundovszki irányította válogatott újabb emberelőnyben az 52. percben 23:22-re zárkózott, de a mieink Krivokapis és Császár révén rögtön válaszolni tudtak. A küzdelem és ezzel párhuzamosan a játékosok harciassága fokozódott. Macedónia ebben az időszakban a jobbszélső Mojszoszki góljaival tartotta magát lőtávolon belül és úgy tűnt, hogy erőfeszítéseiket végül siker koronázza. Az 58. percben, kimaradt magyar helyzeteket követően, 27:26-ra alakult az eredmény, ráadásul Zubait megint kiszórták a játékvezetők. Szerencsére a következő macedón támadásnál a spanyolok belemenést fújtak, a frissen beállt Harsányi pedig a másik oldalon szép találatot szerzett. A végére még egy gyönyörű Mikler-bravúr maradt, a magyar válogatott hatalmas lépést tett az olimpiai indulás felé.



Perez és Császár egy tucat gólt lőtt

Magyarország-Macedónia
28:26
(15:13).

Göteborg, 4000 néző. V.: Raluy, Sabroso (spanyolok). A góllövők: Perez 6, Császár 6 (1), Gulyás és Krivokapic 4-4, Katzirz, Mocsai és Iváncsik G. 2-2, Zubai és Harsányi 1-1, illetve Lazarov 7 (3), Mirkulovszki és Mojszoszki 5-5, Mojszovszki 4, Dimovszki és Sztojlov 2-2, Manaszkov 1.
Kiállítások: 14, illetve 8 perc.
Hétméteresek: 11, illetve 33.
A torna szombati programja, 13.45: Magyaro.-Brazília, 16.05: Macedónia-Svédország.

Lapozzon a nyilatkozatokért!

OLDALTÖRÉS: Nyilatkozatok a Magyarország-Macedónia férfi olimpiai kézilabda selejtezőt követően

Nyilatkozatok a Magyarország-Macedónia férfi olimpiai kézilabda selejtezőt követően

Nyilatkozatok a Magyarország-Macedónia férfi olimpiai kézilabda selejtezőt követően

Nyilatkozatok a Magyarország-Macedónia férfi olimpiai kézilabda selejtezőt követően

Mocsai Lajos, magyar szövetségi kapitány:
   
"Fantasztikus küzdelmet vívott egymással a két csapat, kiegyenlített erők küzdelmét hozta a meccs. A felkészülésünk jól sikerült, a védőjátékot jól építettük fel, bár sok volt a kiállítás. A macedón válogatott kreatív, fegyelmezett játékra képes, nem egyszerű ellene jól játszani. Nemcsak az első félidő közepén, hanem a végjátékban is sikerült újítani, mindenki hozzátett a sikerhez. A válogatott küzdőképessége példaértékű! A szombati, brazilok elleni meccsre úgy készülünk, mintha azon múlna az olimpiai kijutás."

Zvonko Sundovski, macedón szövetségi kapitány:
   
"Gratulálok a magyar csapatnak, érezhető volt, hogy tökéletesen felkészült belőlünk. A hátralévő két mérkőzésen kell bebizonyítanunk, hogy helyünk van az olimpián."

Császár Gábor:
   
"Nagyon jól működött a csapategység. Eszembe jutott az elmúlt időszak sok baja, gondja, a veszprémi BL-kiesés, a sérülések, és ez erőt adott. Tudtam, mit nem szabad elrontanunk. A védelem stabilan működött, ez volt a kulcsa a sikernek. A győzelem pedig alapja annak, hogy kijussunk az olimpiára, ami mindannyiunk álma!"

Gulyás Péter:
   
"A sérült Ilyés Ferencnek ajánljuk ezt a győzelmet. Végig éreztem az erőt a csapatban, még akkor is, amikor a macedónok feljöttek egy gólra. Ha a védelmünk jó, mint ma, bárkit legyőzhetünk."

Perez Carlos:
   
"Végig bírtuk az iramot, és megfelelően felkészültünk a macedónok játékából. A cserék is jók voltak, hozzá tudtak tenni a győzelemhez."

Borsos Attila, a férfi válogatott ügyeiért felelős elnökségi tag:
   
"Hősies volt a védekezés, a kapusteljesítmény pedig kiváló. A támadójátékban mindig akadt valaki, aki sikeresen fejezte be az akciókat, ráadásul kritikus szakaszokban sem hibáztunk."

Kiril Lazarov:
   
"Sajnálom, hogy a szurkolóinknak nem tudtunk örömet okozni. Nagyon le vagyok sújtva. A magyarok rutinosabbak, nagyobb tradícióval rendelkeznek, részben ennek is köszönhették ezt a győzelmet. Mi fontos pillanatokban hibáztunk, ezért nem tudtunk nyerni. Nincs más választásunk, szombaton le kell győznünk a svédeket."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!