Sportvilág

2016.06.18. 06:33

FORMA-1: Új helyszín mutatkozik be a száguldó cirkusz porondján: Baku

A száguldó cirkusz versenynaptárja igencsak sűrűnek mutatkozik idén, így nem csoda, hogy a nyári időszakban is egymást követik a versenyek. A múlt hétvégi Kanadai GP-t követően nem kevesebb, mint négy napjuk maradt a csapatoknak, hogy áttelepüljenek Európába, hogy ezen a hétvégén már Azerbajdzsán fővárosának, Bakunak utcáit tanulmányozzák. És nem turisztikai szempontból, hanem a felettébb szokatlannak mondható utcai versenypályája feltérképezése végett.

Kelemen Attila

Európai Nagydíj néven legutóbb 2012-ben szerepelt verseny a Forma-1-es versenynaptárban. Akkor a spanyolországi Valencia látta vendégül a száguldó cirkusz mezőnyét. Érdekesség, az a pálya is utcai volt, ám korántsem olyan szűk, mint amilyennek a bakui mutatkozik. Éppen ezért a most debütáló aszfaltcsík semmiképpen sem nevezhető ultramodern versenypályának, valahol a szingapúri és a monacói ring keveréke. Ám ezt a pályát is meg kellett valakinek terveznie, és ezúttal is a neves mérnököt, Hermann Tilkét kérték meg a szervezők a nyomvonal megálmodásával. És nem is kellett csalódnunk benne, hiszen a végeredmény egy igazi időutazás lett: a Forma-1-es autók - Monacóhoz hasonlóan - szűk terepen a város történelmi helyei mellett száguldanak el. Teszik mindezt úgy, hogy az aszfaltcsík egyes pontjain több mint a 300 km/órás sebességet is megközelíthetik.

Azt, hogy az debütáló ring mennyire lesz új a pilóták számára, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mezőny nagy része nemhogy a pálya környékén, de még Azerbajdzsánban sem járt.

Fernando Alonso volt az első, aki a verseny hivatalos nagyköveteként márciusban bejárta a helyszínt. A McLaren spanyol pilótáját lenyűgözte a létesítmény. Szerinte a Baku City Circuit az idei Forma-1-es versenynaptár egyik legemlékezetesebb pályája lesz.

Nem csak ő, a mezőny minden tagja tűkön ül már, hogy próbára tegye tudását a technikás pályán. Az, hogy végül ki lesz a hétvége győztese, talán az dönti el, hogy ki tanulja majd meg leggyorsabban a szűk, illetve kacskaringós kanyarokkal teletűzdelt - eleddig ismeretlen - pályát.

Kiss Norbert már csak tudja: egy új pályát leginkább szimulátoron lehet a leghatékonyabban megtanulni. Pilóták terén nem bocsátkozik jóslatokba, ám tény, hogy Lewis Hamilton van a legjobb formában. Fotó: Tímár Gergely

A szimulátorvilágban szakavatatlannak semmiképpen sem nevezhető Kiss Norbert Európa-bajnok kamionversenyzőnket kérdeztük az új pályára való felkészülésről:

- A közel hat kilométer hosszú aszfaltcsíkot szimulátorokkal és fedélzeti kamerák által készített videókkal memorizálják a versenyzők. Majd a csütörtöki pályabejárás lesz még fontos számukra. Ám az igazi munka kétség kívül az első pár kör megtételével kezdődik majd. De nem csak ők, hanem a csapatuk is megtesz mindent annak érdekében, hogy a lehető legtöbb és legpontosabb adatokkal lássák el pilótáikat, és a pálya tulajdonságaihoz igazítsák a versenyautókat. Már biztosan rendelkeznek aszfaltmintákkal, így minden szükséges információ már a tarsolyukban van. Hogy ki élvez előnyt a felkészülés terén? Nyilván az élcsapatok (Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren) könnyebb helyzetben vannak, sokkal több tényezőt figyelembe tudnak venni a szimulátoraikkal, mint a kis csapatok. Pilóták terén nem bocsátkoznék jóslatokba, ám tény, Lewis Hamilton van a legjobb formában; ő is azon versenyzők közé sorolható, aki hamar tanul, ha új helyszínről van szó. Ám mint a szezon eddigi futamain, így Bakuban is a kis dolgok dönthetik el, ki számít favoritnak. Ha nem is a pole pozíció, de egy jó rajt nagy lépést jelenthet a dobogó legfelső fokára.

Végezetül, ami az időjárást illeti, valamelyest nyáriasabb időre számíthatnak a csapatok, mint amilyen Kanadában volt: a hétvége egészére napos időt és 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jósolnak a meteorológusok.

Az azerbajdzsáni Európa GP futamát magyar idő szerint vasárnap délután három órakor rajtoltatják el. A verseny 51 körös lesz, valamivel több mint 306 kilométeres a versenytáv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!