Sportvilág

2017.08.08. 18:05

Érme(se)k a szenior-Eb-ről

AARHUS - Négy éremmel - egy arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal - tértek haza a vasi atléták a dániai szenior-Európa-bajnokságról.

Horváth Erika

A Haladás VSE kalapácsvető-szekciója mindhárom színű éremből hozott egyet-egyet. Az arany az M45-ös korosztályban 63,58 méterrel nyerő Fábián Zoltáné lett, aki ezzel negyedik szenior Európa-bajnoki címét szerezte meg.

- Nagyon jól sikerült ez az évem - szögezte le a 46 éves, immár kilencedik világversenyes aranyát begyűjtő, a szeniorok között 2009 óta veretlen szombathelyi kalapácsvető. - A szenior versenyzőknél ahogy telnek az évek, úgy lesz egyre gyengébb az eredmény. Ez eddig nálam is így volt, de 2013 után idén ismét tudtam 66 méter felett dobni. A 66,68-os korosztályos országos csúcsommal bizakodva indulhattam az Eb-re. Ha újra kezdhetném, inkább a repülőt, mint az 1500 km-es autóutat választanám. Az sem kedvezett nekem, hogy végig hideg, 14-15 fok volt és esett az eső. Sokkal nagyobbat szerettem volna dobni, de a 63,58 is elég volt a győzelemhez. Idén sokat versenyeztem, a 14-ből csak kettő, az ob és az Eb volt szeniorviadal. A szezont szeptember 3-án zárom - hatodikként bejutottam a Szuperliga döntőjébe.

A 10 km-es gyaloglás eredményhirdetésén Bodorkós-Horváth Katalin (jobbról), mellette az öt év fórban lévő portugál világ- és Európa-bajnok Alexandra Lamas Fotó: Dobó SE

Az M50-eseknél Lezsák Balázs 25 fős mezőnyben lett ezüstérmes 63,50 méteres eredménnyel (ez a korosztály 6 kilós kalapáccsal versenyez). Eleinte nagy csatát vívott a későbbi győztes Ralf Jossával. Az első sorozatban a HVSE 52 éves dobóedzője szerezte meg a vezetést (62,48), amelyet a harmadikban átvett tőle a német (62,82). A negyedikben ismét Balázsnál volt az előny (63,50), Jossa azonban a két utolsó kísérletével túlszárnyalta.

- Nagyon meg vagyok elégedve a teljesítményemmel - kommentálta az ezüstöt a szeniorok között egy Eb- és két vb-arannyal is rendelkező Lezsák Balázs. - Legfőképpen azért, mert egy éve versenyeztem utoljára, és minden dobásom érvényes volt. Igaz, úgy két méterrel nagyobbat szerettem volna dobni. Ezért maradt bennem hiányérzet. Jövőre Malagában világbajnokság lesz, ahol aranyat szeretnék nyerni. Megpróbálok másképp készülni és úgy alakítani majd a szezont, hogy többet tudjak versenyezni. Persze továbbra is a tanítványok maradnak nálam az első helyen.

Küllős Péter 41 évesen tért vissza a kalapácsvetéshez, és első szenior-Európa-bajnokságán 51,39 méterrel bronzérmes lett az M40-es kategóriában.

A Haladás VSE mindhárom kalapácsvetője dobogóra állhatott Aarhusban: Fábián Zoltán (középen) arany-, Leszák Balázs (jobbról) ezüst-, Küllős Péter (balról) bronzérmes lett Fotó: HVSE

- Húsz év kihagyás után öt hónapja tértem vissza a dobópályára. Szerettem volna újra kipróbálni magam, a nemzetközi porondra kilépéshez pedig Fábián Zoli és Balázs eddigi eredményei jelentették a motivációt. Dobtam már 54-55-öt is idén, most, az Eb-n maradt bennem pár méter. Közel volt az ezüst is, de nem lehetek elégedetlen, még hiányzik a versenyrutin és a körbiztosság. Nagyon tetszett a verseny, biztosan folytatom - amennyire az időm engedi a munka és a család mellett. Szeretnék tovább javulni, de ehhez még erősödnöm kell, a 7,26 kilós kalapácshoz kell a jó fizikum - osztotta meg velünk benyomásait Küllős Péter.

A Dobó SE gyaloglójának, Bodorkós-Horváth Katalinnak a 10 km-es verseny után sikerült dobogóra állnia: 54:06 perces, bronzérmet érő eredménye a W45-ös korosztályban a legjobb magyar országúti eredmény. A stadionbeli 5000 méteres távon csupán 6 másodperccel maradt el az országos csúcstól, a 26:56,20 perc a negyedik helyet jelentette.

- A nevezési időmmel a hatodik voltam az 5000 m-es rajtlistán. Sajnos ezt a számot nagyon elizgultam, pedig elérhető lett volna a dobogó itt is, nem egészen 13 másodperccel maradtam le a bronz-éremről - idézte fel az első versenyszámát Bodorkós-Horváth Katalin, akinek tavalyról van Eb-ezüstje és -bronza is. - A 10 km-es távon ötödikként rangsoroltak a rajtlistán, de én éremért mentem. Az eső végig szemerkélt, az utolsó 3 km-re viszont le is szakadt. Az első 6 km-en a második-harmadik helyen együtt gyalogoltunk a világ- és Európa-bajnok olasz lánnyal, aki végül olasz csúccsal lett ezüstérmes a tavalyi W40-es világ- és Európa-bajnok portugál mögött. Én a korosztály legidősebb versenyzőjeként harmadik helyen értem célba, másfél perccel megelőzve a negyedik helyezett francia lányt. A portugál győztes néhány hete töltötte be a 45. évét, én decemberben 50 leszek, jövőre már a W50-ben versenyzek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!