Szentgotthárd

2013.04.16. 17:47

Suhanhatnak a halak és a kenusok

Egy szakmai konferenciát követően kedden átadták a felújított, ökológiai, árvízvédelmi és turisztikai célokat egyaránt szolgáló duzzasztót.

Kiss Tamás

Szentgotthárdon 1905-ben adták át a Rábán épített duzzasztót, amely eredetileg a kaszagyár vízellátását szolgálta. A duzzasztónak az elmúlt években mederstabilizáló szerepe volt, műszaki állapota azonban olyannyira leromlott, hogy a felújítása mindenképpen szükségessé vált. Ennek finanszírozását a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a burgenlandi és a stájer tartományi kormányhivatalok közös, OPENWEHR néven futó, 85 százalékban EU-s finanszírozású, a magyar és az osztrák kormány támogatását is élvező projektje tette lehetővé.

Huszár Gábor polgármester, Láng István, a vízügyi főigazgatóság igazgatóhelyettese, a régiós igazgatóság részéről: Nádor István (Fotó: Szendi Péter)

A magyar projektrész (amely megvalósításához Ausztria 150 ezer euróval járult hozzá) keretében megújult a szentgotthárdi duzzasztó, a kenusok kényelmére pedig csónakcsúszda épült. Az EU vízkeretirányelv előírásait figyelembe vevő beruházás ökológiai szempontból is jelentős, hiszen biztosítja a folyó átjárhatóságát, hallépcsővel segíti a halak átjutását. A 340 millió forint körüli beruházás tavaly május közepén vette kezdetét, a munkálatokat a Colas Hungária Hungária Zrt. vitte végbe, a Rába áradásai miatt gyakorta igencsak nehéz munkafeltételek mellett.

A duzzasztó átadó ünnepségén Huszár Gábor polgármester minden érintettnek nagyon köszönte a munkát, annál is inkább, mert a duzzasztó immár az ökológiai, az árvízvédelmi és a turisztikai célokat is kiválóan szolgálja. Sebestyén Péter, a Colas Hungária igazgatója bevallotta, hogy a komolyabb áradások után nem volt egyszerű lelkileg felállni és kitakarítani a munkaterületet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nevében megszólaló Nádor István pedig - miután a projektben résztvevők nevében jobbulást kívánt a betegsége miatt távol lévő Gaál Róbert igazgatónak, a projekt menedzserének - azt hangsúlyozta, hogy vélhetően a kivitelező sem gondolta, hogy a Rábán ilyen nehéz lesz az éptkezés, a lényeg azonban az, hogy a cég jól megoldotta a feladatát.

Most már suhanhatnak a halak és a kenusok, mondta Nádor István, zárszóként pedig Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki igazgatóhelyettese méltatta a tervező, a mérnök, a műszaki ellenőr és a kivitelező munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!