Szentgotthárd

2015.09.14. 07:33

Megnyílt a szentgotthárdi regisztrációs pont

Szentgotthárd - Több mint harminc autóbusz érkezett már menekültekkel a határhoz. Nem használják a sátrakat, fáznak, almát szednek és mennek azonnal Ausztriába.

Bakos Ágnes

Vasárnap, késő este érkezett az első autóbusz menekültekkel a Szentgotthárdon kialakított sátortáborhoz. Azóta több mint harminc busznyi migránst hoztak, vagyis lehet, hogy 1500 ember fordult már meg a gotthárdi ipari parkban.



A menekültek nem használják a sátrakat, azonnal mennek tovább Ausztriába. Fáznak és éhesek az ide érkezett menekültek.

A szentgotthárdi gyűjtőponttól néhány száz méterre már osztrák területre érnek a migránsok.

11:20 - Már mintegy 5 ezer ember fordult meg a szentgotthárdi regisztrációs ponton - jelentette a helyszínről tudósítónk.

Most is százak várakoznak: a sátrakat nem veszik igénybe, az ipari parkban az utak szélen várnak.

A körmendi karitászosok osztanak ételt a migránsoknak.

Úgy értesültünk, hogy adminisztrációs feladatot nem adnak a hatóságoknak a Szentgotthárdra hozott menekültek, ugyanis korábban már regisztrálták őket Magyarországon.

Az előzetes információk szerint még ezrek érkezhetnek hétfőn a szentgotthárdi gyűjtőpontra.

12:10 - Osztrák oldalon várakoznak a részben szentgotthárdi ipari parkban az illegális migránsok.

2500 emberről beszélnek - a helyszíni tudósítónk szerint.

Autóbuszokra szállnak a menekültek, kevéssel dél utánra várnak újabb járatokat.

A magyar oldalon felállított sátrakat nem veszik igénybe, a sínek körül plédeken és saját sátraikban várakoznak a menekültek.

Három BKV busz most indult el üresen Szentgotthárdról.

Az osztrák rendőrök csoportokba szervezik a menekülteket, fegyelmezett sorokban várják a főtt ételt és az indulást.

A parkoló nagy részét elfoglalják az emberek, az ipari park irodaépületét rendőrségi szalagokkal választották el, nem is mennek az épület felé.

Az összképhez tartozik, hogy sok műanyag flakont, papírszemetet visz a szél, hiszen nincs felkészítve a terület ennyi ember táborozására, nincs elég kuka.

15:08 5000 illegális bevándorló Szentgotthárdon - a Jobbik közleménye

Szentgotthárd nem menekülttábor! - Szentgotthárd nyugodt kisvárosi élete az elmúlt két napban teljesen megszűnt létezni. Fél nap leforgása alatt több mint 5000 illegális bevándorló fordult meg a helyi Ipari Parkban kialakított határátkelőnél - írja közleményében Lábodi Gábor, a a Jobbik szentgotthárdi önkormányzati képviselője.

"A polgármester nyilatkozatainak valóságtartalma gyakorlatilag a nullával egyenlő, ugyanis a bevándorlók csoportokba verődve Szentgotthárd utcáin bolyonganak, riadalmat keltve a helyiekben.

Felszólítjuk az illetékeseket, hogy adjanak érdemi tájékoztatást Szentgotthárdnak azokról az intézkedésekről, amelyeket a helyi lakosság és a város védelmének érdekében tettek meg, illetve arról is, hogy mi a forgatókönyvük arra az esetre, ha Ausztria teljesen lezárja határait!

Felszólítjuk továbbá V. Németh Zsolt államtitkárt, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét a lemondásra. A fideszes politikus teljességgel alkalmatlanná vált mandátumára, miután egyetlen szóval sem állt ki a választókerület lakosaiért és a létesítendő táborok építése ellen, ezeket az információkat eltitkolta, fontosabbnak tartva a pártérdekeket a választói akaratnál!" - írta szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Lábodi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!