Szentgotthárd

2016.06.01. 19:32

A szerdai svájci alagútnyitás Szent Gotthárd miatt volt jeles nap a Vas megyei városban

Szentgotthárd - Szeretne testvértelepülést a Gotthard-alagút közelében Szentgotthárd - erről is szó volt a svájci alagút-avatóval párhuzamos ünnepségen. Arról is, hogy az 1956-os forradalom is kapocs Magyarország és Svájc között.

Bakos Ágnes

Szerdán adták át hivatalosan a világ leghosszabb és legmélyebb alagútját Svájcban. Az 57 kilométeres Gotthard-alagút az Alpok alatt húzódik, észak-déli irányú. Összesen 17 év alatt készült el mintegy 11 milliárd euróból. A teherfuvarozásban van óriási jelentősége, hiszen tehermentesíti a közutakat. Nem svájci, hanem európai projekt az alagút megépítése - ezt hangsúlyozta a Szentgotthárdon tartott ünnepen Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete.

A Vas megyei városban részben Szent Gotthárd, részben az alagút és nem mellékesen az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából tartottak párhuzamos ünnepet. Hildesheimi Szent Gotthárd, az egykori püspök a névadó kapocs a két terület között.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere a párhuzamosságokat sorolta: - Közös fontos, meghatározó esztendő az 1872-es év. Akkor érte el először a vasút a nyugati határt Szentgotthárdnál, miközben a Gotthárd-hágónál akkor kezdődött az első alagút építése. Már 2004-ben volt szándék arra, hogy a Gotthárd-hágó környéki településsel kapcsolatba lépjen a vasi város, akkor elakadt ez a folyamat. Most Jean-François Paroz nagykövet közbenjárását kérte a polgármester.

Huszár Gábor polgármester, Jean-François Paroz nagykövet és Dunai Zoltán, az egyik vasútépítő cég ügyvezető igazgatója (Fotó: Szendi Péter)

A szerdán avatott svájci alagutat méltatva a nagykövet arról beszélt: közös Svájcban és Magyarországban az, hogy mindkettő tranzitország, csak Svájc vasúti, Magyarország közúti hálózatával. A világ legnagyobb alagútját egy makett idézte meg: a refektóriumban, az ünnepségre állították fel az aprólékos, vasúthálózatot bemutató asztalt.

Az alagút mellett a történelmet is ünnepelték: az 1956-os magyar forradalom hatvanadik évfordulójáról is beszéltek a szónokok. A nagykövet felidézte: 12 ezer magyart fogadott be Svájc a forradalom után.

Ennél újabb szentgotthárdi-svájci kapcsolatot is említettek az ünneplők: három éve fut a vasi város és Luzern közös energiahatékonysági és klímavédelmi programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!