Szentgotthárd

2014.12.30. 18:16

Durva lépés a Jobbiktól: bevándorlók adatait gyűjtik Szentgotthárdon

Szentgotthárd – A városban élő román bevándorlók lakcímét akarja begyűjteni Lábodi Gábor jobbikos képviselő, aki felhívást tett közzé egy közösségi oldalon. A jogász szerint az elgondolás aggályos, jogsértő; a város polgármestere is elhatárolódik az elképzeléstől.

Bajdó Bettina

Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi elnökének Facebook- bejegyzésében az olvasható: „A jelek szerint végre érdemi lépések történhetnek a románokkal kapcsolatos témában. Kidolgozás alatt áll egy olyan összetett intézkedéscsomag, ami megoldhatja ezt a régóta kellemetlen problémát.” Első lépésben ehhez a közösségi oldalon regisztráltak segítségét kéri abban, hol laknak pontosan bevándorlók és nagyjából hányan az adott helyen. Ahogy ő fogalmaz: „első körben fel kell mérni a helyzetet”.

Arra kéri az embereket, hogy amennyiben tudnak ilyen címeket, adják meg, akár a lakás kiadójának a nevét is. Annyit megígért, hogy teljesen anonímak maradnak azok, akik segítenek, mivel neki csak a lakcímekre lenne szüksége. Elértük telefonon a képviselőt, aki az intézkedéscsomagról egyelőre többet nem árult el, mindössze annyit mondott, hogy a városvezetéssel közösen dolgozhatnak majd a probléma megoldásán. Vagy a januári vagy a februári testületi ülésen hivatalosan is bejelenthetik, hogy melyek ezek az intézkedések, melyek a városlakók biztonságát védik. Hangsúlyozta, törvényesen járnak el, sőt, szeretnének a hatóságokkal is mindenben együttműködni.

Huszár Gábor polgármester visszautasítja egy az egyben, hogy a városvezetéssel olyan anyagot dolgoznának ki, amely a bevándorlók ellen szólna. Hangsúlyozta, hogy készül egy átfogó lakhatási koncepció, mely arról szól, hogy ellenőrizhetővé szeretnék tenni a szállásadókat. Ezt a hatóságokkal közösen tervezik, mindössze annyit szeretnének elérni, hogy ott, ahol hárman vannak bejelentve, ne lakjanak tizenöten. A polgármester kiemelte, uniós tagállamban nem lehet különbséget tenni az emberek között, mindenki ugyanolyan elbírálás alá esik. A város vezetői között még csak szóba sem került, hogy mindez csak a románokat érintené. Éppen ezért teljesen elhatárolódik Lábodi Gábor felhívásától. Hozzáfűzte még, örülnek a betelepülőknek, a szövőgyárban is sokan, szorgalmasan dolgoznak közülük.

Dr. Forstóber Gábor ügyvéd szerint súlyos aggályokat vet fel az eset. Úgy tűnik, mintha egy képviselő nemzetiségi alapon adatbázist szeretne építeni. Hozzátette: a felhívásban szereplő kérés mindenképpen sérti a személyiségi jogokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!