Szép lányok

2012.08.21. 06:59

A mosogatógépek hasznosak, de megvan az árnyoldaluk is

Húszhuszonöt éve jelentek meg a magyar piacon a mosogatógépek, s a válság ellenére nő a forgalmuk. Kézkímélőek és víztakarékosak, környezetbarát mivoltuk azonban erősen vitatott.

Szabó Judit

Zalaegerszegen is egyre több háztartásban van mosogatógép, s aki megszokta, nem szívesen mondana le róla: sok időt, s vizet lehet megtakarítani a használatával.

– Bővülő piacról beszélhetünk, külföldön már előfordul, hogy két mosogatógépet építenek be a konyhákba, hogy egyszerre tizenkét terítéket elmosogathassanak – mondta Zwickl László műszaki kereskedő. – A mosogatógépek sokat fejlődtek, már csak 10– 12 liter vizet használnak, jóval kevesebbet, mint amennyi a kézi mosogatáshoz kell. Természetesen villamos energiát is fogyasztanak, de arra kézi mosogatásnál is szükség van a melegvíz előállításához.

 

 

Zwickl László hozzátette: az új típusú gépek hosszabb ideig dolgoznak, mint a régiek, ez az ára az energiafelhasználás minimalizálásának. A folyamat végén viszont cseppmentes, tökéletesen tiszta és száraz edényeket kapunk. A mosogatógépek ára 90 és 200 ezer forint között mozog, ám a legdrágább nem biztos, hogy sokkal jobb a többinél: lehet, hogy csak az inox felületet vagy az 1-2 literrel (vagyis nem számottevően) kevesebb vízfogyasztást kell megfizetnünk.

A bőrbetegek szemszögéből a mosogatógép áldás, akárcsak a mosógép, mondta dr. Hódosi László nyugalmazott bőrgyógyász főorvos.

– Régen az asszonyok kezét kimarta a hamulúg, amikor hetente egyszer mostak. A kezük egy hét alatt begyógyult, aztán megint mostak. A mai higiénés viszonyok között már nem elég a heti egyszeri mosás és mosogatni is gyakran kell, sokkal többször érintkezünk tehát vegyszerekkel, tisztítószerekkel, mint régen. Ezzel számos betegséget előzünk meg, említhetném a tetvességet vagy akár az influenzát. A mosó- és mosogatószerek azonban nagyon sok háziaszszony kezét tönkretették. Ezért áldás a mosó- és a mosogatógép, hiszen minél kevesebbet érintkezünk ezekkel az anyagokkal, annál kisebb a kontak allergiás dermatitisz, más néven az ekcéma kialakulásának az esélye – figyelmeztetett a főorvos, hozzátéve: a mai tisztítószerek sokkal kevésbé ártalmasak, mint a régiek, nagy részük már hipoallergén.

 

 

Hódosi László ugyanakkor azt javasolta, ha lehet, bízzuk a gépekre a munkát. Ha kézzel dolgozunk, maradjunk hűségesek a jól bevált szerekhez, vagy húzzunk gumikesztyűt.

A gépek valóban sokat segíthetnek, elterjedésüknek viszont van árnyoldala is. Bármennyire hangsúlyozzák például a mosogatógépek környezetbarát mivoltát a vízfogyasztás szempontjából, a mosogató tabletták foszfáttartalma a vizekbe jutva nagyon káros a környezetre. Vannak már biológiailag lebomló tabletták is, a környezetvédők ezeket javasolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!