A szerkesztő ajánlja

2017.03.29. 19:02

Jó reggelt, Vas megye!

Manapság 7,2 millió dollár nem pénz.

Budai Dávid

Celine Dion ennél többért árulja párizsi házát, de ami azt illeti, 150 évvel ezelőtt sem volt olyan hatalmas összeg, hogy csaknem 2 milliárd négyzetkilométernyi jeget adjanak érte. Márpedig a cár éppen másfél évszázaddal ezelőtt, ekkora értékű aranyért engedte át az amerikaiaknak Alaszkát. Miért éppen Alaszka? Hát mit adhatott volna minden oroszok atyja a fura amerikaiaknak, a Volgát? Vigyék a fagyos földet, ami nyilván semmit sem ér, hiszen még pingvinek sem élnek rajta, fagyoskodjanak ők is, nekünk elég lesz Szibéria, gondolhatta.

A hivatalos átadási ünnepségre az orosz közigazgatás székhelyén, Sitkában került sor. Nem tévesztendő össze a „stikában"-nal, hiszen nagyon is nyilvános esemény volt. A cár csak úgy mosolygott a bajsza alatt. Pedig nem kellett volna. Valószínűleg a világ legrosszabb üzlete köttetett meg. Az adásvétel után harminc évvel már minden idők legnagyobb aranyláza borzolta a havas mezőket, de amitől igazán fátyolossá váltak az orosz szemek, azok a hatvanas évek végén felfedezett olajmezők voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!