Szombathely

2007.04.24. 02:29

Közel a városhoz

Nemesbőd - Kóczán Lajos polgármester úgy látja, hogy a pályázatok ügyes kihasználásával - a nehéz gazdasági időszak ellenére - apró lépésekben lehet előrehaladni a falu fejlesztésében.

Takács Gábor

- Egyik legfontosabb feladat, hogy az intézményeink zökkenőmentesen működjenek. Az óvodánk felújítását tervezzük, amit pályázati pénzből szeretnénk megvalósítani. A településen az általános iskola 1985-ben megszűnt, diákjaink Vátra járnak. Az óvoda és az iskola intézményfenntartó társulásban működik. Sajnos az állami normatívából idén sem jövünk ki, így működtetésük jelentős önerőt igényel - tájékoztat a polgármester.

Kóczán Lajossal végigjárjuk a községet, amely infrastruktúrával teljesen ellátott, de az utak már felújításra szorulnak. A közeljövőben pályázati segítséggel két út rendbehozatalát tervezik. Egy vépi vállalkozó nemsokára elkezdi a kábeltelevíziós hálózat kiépítését, az engedélyeztetés jelenleg folyamatban van.

Nemesbőd déli csendjét hangos kalapácsütés, fűrészelés zaja töri meg. Javában folyik az építkezés az új lakóparkban, ahol még három telek vár gazdára. Az árok és a szilárd útburkolat elkészítése folyamatban van, a gázvezetékek lefektetése is megtörténik ebben az évben. A közeli tervek között szerepel a ravatalozó fedett előterének meg- építése.

- Az orvosi rendelő, a védőnői tanácsadó és az orvosi szolgálati lakás egy épületben helyezkedik el. A leromlott állagú épületet hasznosítani szeretnénk - vázolja az elképzeléseket.

A sportpálya állapota katasztrofális, rengeteg rajta a vakondtúrás, ez már távolról is jól látszik. A faluvezetés a létesítmény felújításán töri a fejét. A község labdarúgócsapata a körzeti bajnokságban szerepel, most a hazai mérkőzéseit Váton játssza. A nemesbődi pálya melletti Millenniumi Emlékparkot 2000 augusztusában adták át, itt a játékok cseréjét és bővítését szeretnék.

A település fekvésének köszönhetően - közel a megyeszékhely, jó a közlekedés - sokan dolgoznak Szombathelyen.

- Szerencsére Nemesbődön kevés a munkanélküli. Tervezzük, hogy két embert öt hónapra a közeljövőben felveszünk dolgozni, kihasználva az állami támogatást a településen közcélú munkát végeznének - avat be Kóczán Lajos.

Az intézményekről is váltunk pár szót. Tavaly a kistérségi társulás segítségével megtörtént a polgármesteri hivatal és a könyvtár akadálymentesítése, hátravan még az egészségügyi intézményé, melyre pályázatot nyújtottunk be. A könyvtárban pedig folyamatosan cserélődnek az olvasnivalók, köszönhető ez a Berzsenyi Dániel Könyvtárral való jó kapcsolatnak. A művelődési házban a fiatalok gyakran összejönnek, nemrég kaptak egy nagy színes televíziót. A gyermekeknek heti egyszer szakképzett pedagógus számítógépes foglalkozást tart. A falu mindennapjaiban Nemesbődön is nagy szerepe van a civil szervezeteknek. A sportkör, a Nemesbődi Ötlet Egylet Egyesület célja a község kulturális életének élénkítése, gyermekprogramok lebonyolítása és a szabadidő megszervezése. A hetekben végeztek szemétgyűjtést, figyelnek arra, hogy a falu külleme megfelelő legyen. A sportkör megalakulásának hatvanadik évfordulóját tavaly ünnepelték, ez alkalomra emléktáblát készítettek. Amikor távozunk a hivatalból, az utcán összefutunk a házi gondozóval. A polgármester elmondja, hogy a faluban a rászorulóknak segít, például kihordja az ebédet. Majd a postahivatal előtt elköszönünk egymástól.

- Büszkék vagyunk arra, hogy a postánk működik, és azon leszünk, hogy meg is maradjon. A problémák meg azért vannak, hogy megoldjuk őket - teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!