Szombathely

2007.08.24. 02:29

Fontos fejlesztések

Szombathely - Miközben fontos fejlesztések (Csaba utcai felüljáró építése, a Puskás Tivada utca zsákutca jellegének megszüntetése) kezdődnek el, esedékessé vált a város közlekedési felülvizsgálata, állítja a városfejlesztési bizottság elnöke.

Angyal László

Kétségkívül nagy horderejű változással jár a Csaba utcai felüljáró megépítése, ami várhatóan jelentősen módosítja a közlekedési szokásokat is. A Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal felújításának egyik elemeként épül a felüljáró. Mivel kiviteli terv még nincs, csupán tanulmánytervek szintjén létezik a beruházás, a tervpályázatot hamarosan meghirdeti a város. Úgy gondolom, ezzel párhuzamosan egy lakossági fórum összehívása is időszerűvé válik. Három választókörzetet közvetlenül érint a mintegy egymilliárd forintos beruházás, ezért érdemes lenne a nyomvonal variációkat a lakókkal is egyeztetni. Az idő sürget: az elképzelések szerint a jövő évben elkezdődnének a munkálatok.

Egy másik csaknem hasonló nagyságrendű közlekedési beruházás lesz a Puskás Tivadar utca zsákutca jellegének megszüntetése. Jelenleg az utca végén körforgalom van, de az utca a körgyűrűre csatlakozik majd. A tervező munka már elkezdődött. Nagyon fontos fejlesztésről van szó: ezzel újabb iparterületeket lehet feltárni, illetve a Zanati út lassan elviselhetetlen forgalmát is csökkenthetjük.

A Zanati út közlekedése rendezetlen probléma, ráadásul már épül a három új áruház, amely további forgalmat generál. S akkor még nem szóltunk a Tesco-val és a Luk-val szemközti területre tervezett kereskedelmi övezetről. Az egyeztetések már elkezdődtek, körforgalom, vagy közlekedési lámpák felszerelése lehet a megoldás.

A városfejlesztési bizottság elnöke hozzátette: a tervbe vett új buszpályaudvar, a színház és az égető parkolási gondok miatt halaszhatatlan a város közlekedési helyzetének felülvizsgálata. Szeretném elérni, hogy már a 2008-as költségvetésben rendelkezésre álljon erre a célra a szükséges összeg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!