Szombathely

2007.10.05. 02:28

Miért arat a halál?

Kőszeg - Múlt heti ülésükön döbbenetet váltott ki a képviselőkből dr. Stánitz Évának, a megyei népegészségügyi intézet igazgatójának bejelentése: a 2000-2005 közötti statisztikai adatok alapján a korai halálozásokat tekintve régiónkban Kőszegen és kistérségében a legrosszabbak a mutatók.

Némethy Mária

Mi lehet az ok? Mire gondoltak a képviselő-testület tagjai a bejelentéskor? Néhányuktól megkérdeztük.

Huber László polgármester: - Környezeti ártalmakról szó sem lehet, hiszen itt jó a levegő, nem működik környezetszennyező üzem. Nem szeretnék elhamarkodottan semmit sem mondani, de valamiféle tipikus kőszegi mentális problémáról lehet szó. Olyasmiről, amit ma nem ismerünk, ami mellett eddig szó nélkül elmentünk. Az ép testben ép lélek mondásból az is következik: ha nem ép a lélek, kikezdheti a testet. A szakemberekből álló csoportot minél előbb össze kell hozni.

Preininger Ferenc: - Megdöbbentett a főorvos asszony bejelentése. Csak azt tudjuk, hogy szubalpin klíma, gyógyhatású levegő, milyen jó itt a környezet. Elgondolkodtam a lehetséges okokon, s talán a rendszerváltás után kialakult helyzetre vezethető vissza a negatív statisztika. A Latex gyárak összeomlása után sokan kényszernyugdíjba kerültek, ez anyagi gondokat hozott, s lelki megrázkódtatással járt. Belejátszhat az is, hogy kevés itt a munkahely. Akik átjárnak Ausztriába dolgozni, róluk csak azt látjuk, milyen jó nekik, anyagilag gyarapodnak. De azt már nem tudjuk, hogy ezért vajon milyen árat fizetnek? Mennyi feszültséggel, stresszel jár az életük? Az adatokat ellenőrizni kell. Ugyanakkor szorgalmazni szükséges: az egészségház minél előbb épüljön meg, hogy az emberek megfelelő ellátást kapjanak!

Keszei Balázs: - Ijesztő az adatsor, amit a főorvos asszonytól hallottunk. Mi lehet az oka? Csak a stresszre tudok gondolni. Szegeden voltam egyetemista, s azt tapasztaltam: mentalitásbeli különbség van az alföldi és a nyugat-dunántúli emberek között. Mi nyugtalanabbak, idegesebbek vagyunk. Talán amiatt, mert az itt élt nemzedékek sora 500 éve a túlélésért küszködött a nagyhatalmak szorításában.

Simonits Zsolt: - Döbbenetesnek találtam a főorvos asszony ismertetését. Én azt gondolom: Kőszeg jó levegője igaz a hegyekben, de nem igaz a városban, mert rengeteg autó jár itt. Aztán az embereket erőteljesen sújtja a létbizonytalanság, a stresszes élet. Nagyon jó lesz, ha szakemberek sokféle életmódbeli vizsgálatot elvégezve felmérik az étkezési szokásokat, a dohányzást, az italfogyasztást.

Dr. Sujbert Pál: - Nem a környezettel van itt probléma, Kőszeg és környéke gyógyhelynek számított mindig. Elsősorban a férifakra jellemzőek ezek a kedvezőtlen statisztikai adatok, a nőkre csak a hanyagságuk okán, mert nem járnak el szűrésekre. A férfiaknál a stressz, a felfokozott életmód viszont nagyon is jellemző. Életmódjukban a dohányzás, a túlzott italfogyasztás - nem a minőségi kőszegi vörösboré, hanem sajnos a töményeké és a rossz minőségű boroké -, a rendszertelen táplálkozás mindebben közrejátszik.

Dr. Mátrai István: - Az adatsor hallattán az jutott eszembe: a daganatos megbetegedésekbe a csernobili katasztrófa belejátszhatott, mert az a mi vidékünket erőteljesen érintette. A szív- és érrendszeri halálozásokra nem találok magyarázatot, sportolási lehetőségek mindig voltak. Az biztos: nem szabad a probléma mellett elmenni, ezért javasoltam a képviselők ülésén egy bizottság felállítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!