Szombathely

2007.10.19. 02:29

Versenylázban a gyógyszertárak

Szombathely (al) - Az idén liberalizálták a patikapiacot. Nagy a mozgolódás a szférában, ám a megyeszékhelyen eddig egy új patikát alapítottak. Nyitnak-e újabbak, milyen következményei lesznek ennek?

Angyal László

Ez a távoli, prognosztizált jövő, ezzel szemben áll a jelen: bár már januártól felszabadították a piacot, eddig egyetlen új patika nyílt meg Szombathelyen. (A Vasút utcában is nyílt egy, de ott még a régi szisztéma szerint, személyi jogon adták ki az engedélyt.) A legismertebb gyógynövényről elnevezett patikát üzemeltető cég ügyvezetője, Vígh Gábor elmondta: - Részvénytársaságunk döntése nyomán határozták el, hogy ezen a piacon is megjelennek. Hálózatunk első gyógyszertára a Fő téren nyílt meg. Mivel 300 méteren belül található másik patika is, a jogszabály szerint többletszolgáltatást kell nyújtanunk. A törvényben felsoroltak közül választásunk az állandó nyitva tartásra esett: minden nap, tehát szombaton és vasárnap is, reggel nyolctól este nyolcig vagyunk nyitva. A másik újdonság: ebben a patikában, eltérően a többitől, nem kell kétszer, a pénztárnál, a gyógyszereknél, sorba állni. Nem kétséges, hogy az első fecskét hamarosan követi a többi. A városban hallani több kezdeményezésről is, ezek közül a legérdekesebb az úgynevezett McDrive rendszerű gyógyszertár létesítésének ötlete. Ami az ismert gyorsétterem mintájára autóval is megközelíthető olyan patika lenne, ahol miközben gyógyszert vásárolunk, nem kell kiszállni a kocsiból.

Azonban más az ötlet, a tapogatózás és megint más, amikor testet ölt az elképzelés, vagyis megindul az engedélyeztetési eljárás. Az ÁNTSZ regionális tisztifőgyógyszerésze, dr. Kiss Gézáné szerint régiónkban megyénként eddig két-három új patikát nyitottak. Vasban csupán kettőt: Szombathelyen kívül Körmenden, a Tesco áruházban. Megerősíthetem hogy nagyon sokan érdeklődnek, kíváncsiak arra, milyen feltételek mellett nyithatnak gyógyszertárat. Úgy vélem, az valóságos piacnyitás a jövő évben történik meg azzal, hogy sorra nyílnak az új patikák.

Akárhogyan is lesz, egy biztos: a patikus társadalom felbolydult méhkashoz hasonlatos, s nagy a bizalmatlanság. Jellemzi a helyzetet, hogy miután a minap hosszasan beszélgettünk egyikükkel, aki szakmai segítséget nyújtana a belvároshoz közeli, egy új társasház alsó szintjén létesítendő gyógyszertárhoz, nem sokkal később megkért arra, hogy üzleti terveikről semmit ne írjunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!