Szombathely

2008.06.13. 02:28

Gyorsan reagáló csoport is alakult

Szombathely - Új székhelyen, teljesen megújult szervezeti és működési szabályzattal tevékenykedik a közterület-felügyelet.

Angyal László

Az igazgató szerint a szervezet belső struktúrája is megváltozott: a közterület-felügyelőket három csoportba sorolták.

A lakosságot vélhetően ez érdekli a legjobban a változásokból. Úgy gondoltam, hogy ha egy-egy csoport specializálódik, akkor hatékonyab- ban képes megoldani a feladatokat. A hatáskör tekintetében három team alakult: a köztisztatásági, a közlekedésrendészeti és a járőr és posztos szolgálati csoport. A legfontosabb feladataikról: a köztisztasági csoport tagjai végzik az illegális szemétlerakók felderítését, az ebtartási szabályok ellenőrzését, a járdák takarításának kontrollálását, a graffitik, illegális plakátok készítőinek felderítését, ügyelnek a parkok, zöld terültek, közterületi szobrok védelmére, az út- és csatornabontások, a sárfelhordás ellenőrzésére, odafigyelnek a lomtalanítás körülményeire. Ők azok, akik felkutatják a hajléktalanok közterületi lakóhelyét, megvizs- gálják a lakossági bejelentéseket, ellenőrzik az építkezések környékén a köztisztaságot, illetve a közterületi szeméttárolók állapotát.

Varsányi Péter a közlekedésrendészeti csoportról szólva nem felejtette el megjegyezni, hogy az objektív felelősség bevezetése, vagyis május elseje óta a közterület-felügyelet sem fogadja el kibúvóként, ha valaki a közeli hozzátartozót nevezi meg a szabálytalanságot elkövető gépjármű vezetőjeként. Ráadásul emelkedett a kiszabható helyszíni bírság összege. Háromezer és húszezer forint közötti bírságot kaphatnak a szabálytalankodók. A kiemelt szabálysértések közé tartozik például a buszmegállóban, a kijelölt gyalogátkelőhelyen vagy előtte történő szabálytalan várakozás. A közlekedési csoport tevékenysége egyébként is sokrétű. A csoport tagjai szankcionálják egyebek között a megállási, várakozási, behajtási tilalom megszegőit, felderítik a közterületen elhelyezett üzemképtelen járműveket, ellenőrzik a járdán való várakozás szabályainak betartását, odafigyelnek a közúti jelzőtáblák állapotára, esetleges hiányára.

A közterület-felügyelők harmadik részlege akár mobil akciócsoportnak is felfogható, az ő dolguk a lakossági bejelentésekre való gyors reagálás. Ezenfelül a posztos szolgálat - a nevükből adódóan -, a kiemelt helyeken (Fő tér, buszpályaudvar, vasútállomás) állandóan vagy visszatérően jelen vannak. A rendőrséggel kötött megállapodás alapján ők látják el a közös járőrszolgálatot: a nyári időszakban két páros tevékenykedik. A csoport feladata még a városi rendezvények biztosítása. A közterület-felügyelők ettől kezdve három csoportra osztva dolgoznak a városban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!