Szombathely

2009.02.06. 03:29

Civilek 2008-ban

<b>Kőszeg </b> - A gazdag múltra visszatekintő, régi polgári hagyományokat őrző Kőszegen mindenki örömére sok civil szervezet működik. A város képviselői jövő héten tekintik át a tavaly nekik juttatott támogatásokat.

Némethy Mária

Még 2006 júniusában Kőszeg Város Önkormányzatának gazdálkodását átfogóan vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A pénzügyi szakemberek megállapították: a nem önkormányzati szervezeteknek nyújtott támogatások rendszerében több ponton törvényi és szakmai hiányosságok fedezhetők fel.

Az ÁSZ által tett észrevételeket, valamint a helyi sajátosságokat is figyelembe véve született meg 2007 szeptemberében a képviselő-testület határozata a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról. A szabályzat rögzíti a kiemelt és nem kiemelt önkormányzati szervezetek támogatásának módját és szabályait, például a támogatás odaítélését, kifizetését, a támogatásról történő elszámolást is.

Az első teljes év tapasztalatait összegezve elmondható: az önkormányzat részéről a jogi és pénzügyi elvárásoknak megfelelően kaptak támogatást a civil szervezetek.

Azonban az elszámolás pontos módjának, módszerének meghatározása - a kiemelt civil szervezetek esetében - adminisztrációs hiba következtében nem történt meg, így bár a beérkezett elszámolások kielégítő módon igazolják a támogatások szerződés szerinti felhasználását, az idei éves támogatási szerződés mellékletében már tervezik az elszámolási módszer pontos meghatározását, az egységesség és könnyű áttekinthetőség feltételeinek megteremtését, mely aztán az értékelést is nagy mértékben megkönnyíti.

A város civil szervezetei közül tavaly a Kőszegi Sportegyesület 7,6 milliót, a tenisz szakosztálya 600 ezer forintot kapott; a Szabóhegyi Üdülőegyesület 200 ezer forintot; a Kőszegfalvi Sportegyesület 825 ezer forintot; a Kőszegi Polgárőr Egyesület 180 ezer ezer forintot; a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 415 ezer forintot; a Kőszegfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 180 ezer forintot; a Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság 3,2 millió forintot, majd eszközbeszerzéshez pályázati önerőként 4,2 millió forintot; az Írottkő Natúrparkért Egyesület 6,5 millió, plusz 2 millió forintot, a budapesti Utazás 2008 Kiállításra 300 ezer forintot; a Várkör jazz fesztivált támogatva a Mississippi Moon Együttes 100 ezer forintot; a Kőszeg-Wink Padlóhoki Klub 600 ezer forintot; a Concordia-Barátság Énekegyesület 90 ezer forintot; Kőszeg Város Fúvószenekara 180 ezer forintot; a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes Közhasznú Alapítvány 180 ezer forintot; a Kőszegi Mazsorettek 90 ezer forintot; a Kőszegi Vonósok Kamarazenekar 90 ezer forintot.

Nyári gyermektáboroztatásra a Gyermeküdültetés terhére a Béri Balog 105, a Dr. Nagy László 40, a Bersek József 180, az Árpád-házi Szent Margit 70, a Római Katolikus Plébánia Hivatal 105 ezer forintot kapott. A Kőszegi Szüret 2008. évi felvonuláson az intézményi részvétel támogatására az iskolák - Árpád-házi, evangélikus szakképző, gimnázium, Bersek, Béri Balog, SOS Gyermekfalu, Dr. Nagy László - egységesen 20-20 ezer forintot kapott. Kőszegi székhelyű intézmények kaptak pénzt gyermektáboroztatásra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!