Szombathely

2009.04.22. 02:24

Összefogtak a turisztikai szolgáltatók Bükön

Bük - Harmadik, s előreláthatólag utolsó ülését tartotta a héten a Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet előkészítő bizottsága. Májustól beadható a pályázat a szervezet létrehozásának támogatására.

Tersztyánszky Krisztina

A büki önkormányzat még tavaly úgy döntött, hogy benyújtja regisztrációját a Nyugat-dunántúli Operatív Programhoz Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezet létrehozására. A szerveződés célja, hogy az idegenforgalmi szereplők és az önkormányzat összefogásával, illetve szakmai munkaszervezettel növelje a turisztikai tevékenység hatékonyságát. A pályázat kiírója a regisztrációt elfogadta, amivel - több más önkormányzattal együtt - Bük is lehetőséget kapott arra, hogy támogatásért folyamodjon a szervezet létrehozására kiírt pályázaton.

A helyi TDM szervezetet egyesület formájában kívánják létrehozni Bükön. Az előzetes tárgyalások folyamán már mintegy nyolcvan különféle idegenforgalmi és turisztikai szolgáltató jelezte belépési szándékát a Bük Bükfürdő Turisztikai Egyesületbe. Az egyesület megalakulását, az önkormányzattal kötendő megállapodást egy bizottság készíti elő, amely hétfőn immár harmadszor ülésezett.

Az ülés egyik legfontosabb feladata volt, hogy megállapítsa, milyen mértékű támogatást igényeljen az önkormányzattól. Hosszabb vita után a grémium úgy döntött, hogy az önkormányzat a TDM munkaszervezet minimális éves szakmai és működési forrásainak 65 százalékát, de legalább 50 millió forintot fizet tagdíj formájában. Ez a javaslat kerül hétfőn a képviselő-testület ülése elé.

A továbbiakban meghatározták a résztvevők az egyesületi tagok által fizetendő éves tagdíj mértékét, majd felállították a jelölőbizottságot a május 11-ére tervezett egyesületi alakuló ülésre.

Jó hír, hogy többszöri halasztás után április 16-án végre megjelent a pályázati kiírás. Az viszont már kevésbé biztató, hogy régiónkban mindössze 180 millió forint a teljes támogatási összeg, amit a tizenkét regisztrált pályázó közül 3-5 kiválasztott önkormányzat között osztanak majd szét. A bizottsági ülés résztvevői tájékoztatót hallgattak meg a pályázati kiírásról. Eszerint az elnyert összeg a munkaszervezet és hálózat fejlesztésére, szolgáltatási projektre, eszközbeszerzésre, informatikai berendezésekre és marketingtevékenységre használható fel. Azaz: a szervezet felállását és működésének elindítását segíti. A pályázatot május 11. és július 24. között lehet benyújtani.

Bükön tisztában vannak vele, hogy a támogatás elnyerésére viszonylag kevés az esély, s az elnyerhető összeg sem túl nagy. Az egyesületet és a hozzá kapcsolódó munkaszervezetet akkor is létrehozzák, ha a mostani pályázaton nem nyernek, hiszen a szervezet további fenntartását különben is tagdíjakból, önkormányzati forrásból és egyéb bevételekből kell majd finanszírozni. A turisztikai szolgáltatók összefogása létkérdés minden olyan településen, mely Bükhöz hasonlóan érdekelt az idegenforgalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!