Szombathely

2009.07.22. 02:29

Ruhák csapatmunkában

Szombathely - Készülnek az egyedileg megrendelt jelmezek a Savaria Karneválra és a karnevál színházi előadásához, a Scapin furfangjai című híres Moliére-műhöz is.

Némethy Mária

- Mire elkészül minden, nagyon fáradt vagyok, a próbát végigizgulom, a színházi előadás alatt stresszben vagyok. A legboldogabbnak akkor érzem magam, ha egy színész megköszöni a jelmezét.

Mindezt Bukvai Albinné Edit meséli magáról. Ő, aki a Teleki Blanka Szakképző Iskola tanára, szabást és varrást tanuló diákok tanműhelyének vezetője, pedagógusként és szakemberként is mindig maximumra törekszik. Kezdetektől, azaz tíz éve irányítja a karneváli jelmezek készítését.

- Szép és korhű legyen a ruha, ez alapkövetelmény - szögezi le, amikor arról faggatom, hogy jelmeztervezőként és jelmezkészítőként hogyan kezd a munkához.

- A felkészülés időszakában ehhez hozzátartozik levéltári kutatás, divattörténetről szóló könyvekben való búvárkodás. Régen egy előkelő hölgy ruhája nagyon drága volt, sok munkát igényelt, akár egy évig is készült. Volt egy szabász, akinek az elképzelését varrólányok valósították meg. Amikor már tudjuk a feladatot, összeülünk, végigbeszéljük a dolgokat pedagógusokkal, diákokkal egyaránt például arról, milyen varrástechnológiát alkalmazzunk. Ez egy erős csapatmunka.

Kiderül, a Moliére-darab XVII. századi színes jelmezeihez az anyagok beszerzése problémát okozott. Budapestre kellett utazni értük. Aztán öregíteni kell az anyagot, mert a színészek az új anyagokat nem szeretik, s figyelni arra is, hogy mozdulataikat semmiképpen ne korlátozza a ruha.

27-e izgalmas nap lesz Editnek: az első ruhás próbáé, régen egy előkelő hölgy ruhája akár egy évig is készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!