Szombathely

2009.07.29. 02:26

Találkozó Szent Király nevében

Szombathely - Ebben az évben a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör lesz a házigazdája az országhatárokon átnyúló Szent Király Szövetség tizenharmadik találkozójának.

Tersztyánszky Krisztina

A szervezetet azok a települések hozták létre, amelyeknek nevében megjelenik a király , illetve szent király szó, és történetük valamilyen formában Szent István hagyományaira vezethető vissza. A tagtelepülések között vannak magyarországiak, valamint határon túliak, így Szlovákia és Románia területén levők is. Együttműködésük célja egymás értékeinek, kultúrájának megismerése, a hagyományok őrzése, személyes kapcsolatok kialakítása. A szombathelyiek is bekapcsolódtak a szervezet munkájába, majd idővel, miután a vezetőség elfogadta, hogy városrész is a tagok sorába léphessen, hivatalosan is taggá váltak. Több küldöttség járt már Szombathelyen, s az itteniek is több településen látogatást tettek.

A csaknem két tucatnyi tagot számláló szövetség minden évben másutt tartja éves összejövetelét. Ezúttal a szombathelyi szentkirályiakra esett a választás. Augusztus 14. és 16. között a zarkaházi Szily kastélyba várják a településekről érkező delegációkat, kulturális csoportokat. Összesen több mint 450 embert látnak vendégül a déli városrészben, részint családoknál, részint pedig kollégiumi szálláshelyeken.

A városrész összefogott a rendezvény előkészítésében. Megkérdezték az itt élő családokat, ki mivel tudna segíteni. Karácsonyra egy szép kivitelű falinaptárt adtak ki a városrész értékeiről, melynek bevételei szintén a kiadásokhoz járulnak hozzá. Közel hetven család ajánlotta fel, hogy szállást tud adni a vendégeknek.

A 13. Szent Király Szövetség Találkozó augusztus 14-én, pénteken fél ötkor a szövetség közgyűlésével kezdődik. Este a házigazdák adnak vendégváró műsort. Másnap városnézés, majd délután színpadra lépnek a szövetség településeinek kulturális csoportjai. Vasárnap fél tízkor püspöki szentmisével, Szent István és Gizella szobrának megkoszorúzásával és ebéddel zárul a találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!