Szombathely

2011.07.13. 05:29

Szombathely: korszerű eszközök és szoftverek 23 oktatási intézményben

Újabb jelentős lépés Szombathely informatikai életében: 23 oktatási intézmény kap modern, kiváló minőségű eszközöket. A projekt nagyrészt uniós és állami forrásból valósul meg.

Prófusz Péter

 

Az eseményen Marton Zsolt oktatási ügyekért is felelős alpolgármester kiemelte: a képzési munkát nagyban segítik majd azok az eszközök, melyeknek beszerzési, telepítési költségeit a valamivel több mint 364 millió forint vissza nem térítendő uniós és állami támogatás, valamint a 27,9 millió forintos önkormányzati saját forrás fedez. A támogatásból tehát 23 városi intézményben az alábbi informatikai eszközöket telepítik: 196 interaktív tábla a hozzá kapcsolódó tantermi csomaggal, 726 multimédiás PC monitorokkal és szoftverekkel, 23 WIFI csomag, mely a vezeték nélküli Internet-hozzáférést hivatott biztosítani. Az önkormányzat nem feledkezik el a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulókról sem, hiszen az elnyert pályázati forrásból több, úgynevezett SNI-csomagot is beszereztek. Így a korábbiaknál modernebb eszközökkel taníthatják majd például a vak és a mozgássérült gyermekeket is. A fentiek mellett az intézmények egyedi oktatási csomagokat (földrajz, történelem és magyar digitális atlaszokat, valamint ECDL anyagokat) is kapnak.

Pádár Péter, a közbeszerzési eljáráson nyertes győri székhelyű Szintézis Informatikai Zrt. kereskedelmi igazgató-helyettese elmondta: a város és a cég által megkötött szerződés aláírásával Szombathely hivatalosan is belép azon városok körébe, ahol intelligens eszközökkel oktatják a felnövekvő generációkat. Majd hangsúlyozta: nagy gyártók modern, kiemelkedő minőségű termékeit telepítik a városi intézményekben. Pádár Péter hozzátette: a korszerű eszközök segítségével a diákok piacképesebb tudásra, sőt munkakereséskor akár versenyelőnyre is szert tehetnek. A Szintézis a pályázat benyújtásakor arra is figyelt, hogy a beruházás kapcsán a helyi érdekeket is képviseljék, ennek megfelelően az eszközök beszerzésében és telepítésében alvállalkozóként a szombathelyi FLAG Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft. vállal szerepet.

Lazáry Viktor informatikai fejlesztésekért is felelős alpolgármester a projekt részeleteiről beszélt. Mint mondta: a szerződés megkötését nagyra kell értékelni, hiszen manapság gyakran előfordul, hogy az önkormányzat a közbeszerzési eljárásoknál nem kap megfelelő ajánlatot. Az alpolgármester hozzátette: most egy olyan informatikai beruházás valósulhat meg, melynek az ár-érték aránya is kiváló. Az önkormányzat a fejlesztés fogadókörnyezetének biztosítása érdekében saját forrásból bővítette, illetve fejlesztette mind a 23 intézmény informatikai és elektromos hálózatát, mellyel megteremtették az új eszközök megfelelő működéséhez szükséges környezetet. Lazáry Viktor kiemelte: az iskolák műszaki korszerűsítése mellett az intézmények bútorzatát is bővítették, mely során 176 egyedi informatikai tantermi asztalt készítettek az intézményekben történt felmérés alapján. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a fejlesztés révén a városi iskolák felzárkózhatnak a nemzetközi színvonalhoz, hiszen Európában sok helyen már régebb óta használják a fent ismertetett eszközöket. Lazáry Viktor szerint a trendeket is követni kell, hiszen a számítógépek előtt felnövekvő fiatalokat a hagyományos módszerekkel már nem lehet lekötni. Az alpolgármester arra kérte az intézmények vezetőit, hogy a jövőben az informatikai fejlesztéseket az informatikai irodával egyeztessék, ugyanis augusztus 1-től az intézmények informatikai fejlesztési és működési feladatainak szakmai koordinációját az informatikai iroda végzi, fűzte hozzá Lazáry Viktor. Az alpolgármester jelezte: az új városi honlap átadásával kezdett, majd a modern eszközök beszerzésével továbbvitt informatikai fejlesztési tervek ezzel még nem értek véget, hiszen várhatóan ősszel elkészül az új városi informatikai hálózat, de elindulnak az e-közigazgatás továbbfejlesztésével összefüggő feladatok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!