Szombathely

2012.12.11. 14:30

Oladi Általános Művelődési Központ: újabb integráció

Szombathely - Az Agorába integrálódhat az Oladi Általános Művelődési Központ (ÁMK). A december13-ai közgyűlés napirendi pontjai között szerepel az előterjesztés.

Bajdó Bettina

Az Oladi ÁMK-ban megalakulása óta nem válik el élesen a köznevelési és a közművelődési tevékenység - olvasható az előterjesztésben. Igaz ez a terek használatára és a humán erőforrások biztosítására egyaránt, hiszen az egykor a művelődési házhoz tartozó tornaterem, könyvtár, tanuszoda és büfé az iskolák tevékenységéhez is szervesen kapcsolódik. Továbbá az Oladi ÁMK Teleki Blanka Középiskolája és Szakiskolája a művelődési ház klubhelyiségeit az elmúlt két évben oktatási célra is igénybe vette. Ugyan ez mondható el a Nyitra utcai tagintézményre vonatkozóan is, ahol a művelődési ház sosem rendelkezett önálló, az iskolai tevékenységtől teljesen elkülönülő ingatlannal.

A környék lakói számára a kulturális programokat az Agora az ÁMK telephelyein továbbra is biztosítaná. Fotó: Szendi Péter

 

Az átalakításra vonatkozó javaslatokat a sajátosságok figyelembe vételével fogalmazták meg. A javaslat szerint a közművelődési intézményegység feladatait integrálnák az Agora Szombathelyi Kulturális Központ szervezetébe. Az Oladi ÁMK Művelődési Háza és Könyvtára közművelődési feladatait  - a könyvtári tevékenység kivételével - 2013. január 1-től  az Agorában látnák el. Az átszervezés előnye, hogy az Agora továbbra is nyújthatna szakmai segítséget az iskolák számára, ugyanakkor lehetővé válna a kulturális ágazatban lévő párhuzamosságok megszüntetése. A feladatok átcsoportosításáról a közgyűlésnek a két intézmény alapító okiratának módosításával kell rendelkeznie. Az Oladi ÁMK-ban van egy könyvtár, amely jelenleg egyben iskolai és közművelődési funkciókat is ellát. Tekintettel arra, hogy a köznevelési feladatellátásban az iskolai könyvtár működése szükséges, a könyvtár iskolai könyvtárként, az intézmény keretein belül  működne tovább. A könyvtári feladatot ellátó két  közalkalmazott az intézmény alkalmazásában maradna.

Az Agorához kerülő feladatokat az Agora jelenlegi létszámával el tudja látni. A munkatársak közül hárman szabadidőszervezőként az Oladi ÁMK-ban dogozhatnak,  ugyanakkor két  közművelődési munkatárs foglalkoztatása  január 1-től az intézményben nem biztosítható.

 

Az Oladi lakótelep és a Zanati városrész lakói számára a lakókörzethez kapcsolódó kulturális programokat az Agora az Oladi ÁMK telephelyein továbbra is biztosítaná. Azt szeretnék, ha az ÁMK közművelődési feladatokat ellátó helyiségeit és eszközeit térítésmentesen biztosítanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!