Szombathely

2013.01.18. 16:27

Joskar Ola és Szombathely újra testvérváros lesz

Szombathely - Egy olvasónk nehezményezte, hogy nincs ott az oroszországi Mari Köztársaság fővárosának, Joskar-Olának a neve a Fő tér előtti, testvérvárosokat jelölő objektumon.

Kozma Gábor

- Azért nincs, mert már jó ideje nem testvérvárosunk Joskar Ola - mondta el kérdésünkre Lendvai Ferenc, aki az orosz (mari) város nevét viselő szombathelyi városrész önkormányzati képviselője.

Valóban nem testvérvárosunk Joskar-Ola, bár a legelsők között volt. A tanácsrendszer idején gyakorta jártak vasi delegációk a Tatárfölddel határos köztársaságban (akkor még szocialista volt). Aki oda eljutott, megerősítette: barátságos, nagyon szívélyes fogadtatásban volt része. A politikai elvárások ellenére a vendéglátók csak minimális időt fordítottak a propagandára. Ekkor született az a mondás, hogy Joskar Olában csak bicikligyárak vannak. Miután egyetlen bringás sem akadt a városban, megsúgták: valójában hadiüzemekről van szó... Amire feltétlen büszkék a helyiek, az a máig Szombathely névre hallgató, modern lakótelepük.

Még a tanácsrendszerben kapta a város a Joskar Ola-i női szobrot. Fotó: Kiss Teodóra

- Joskar-Ola neve fogalommá lett, beépült a köztudatba - így a képviselő. - És nincs is ezzel semmi gond. Mint ahogy a Borostyánkő melletti, szintén Joskar-Ola-i női szoborral sem, amely gazdagítja városunk kulturális palettáját. Szerződés híján a mari főváros barátivá lett, de ez most változik. Tavaly itt járt az alpolgármesterük és kifejtette: szeretnék visszaállítani a régi rangot. Találkozott Ágh Péter országgyűlési képviselővel és Lazáry Viktor alpolgármesterrel. Megnézte a lakótelepet, nagyon tetszett neki. Mint mondta, gyerekkori vágya - hallottuk.

A képviselő javaslatára a közgyűlés jóváhagyta a szerződéskötést, így még az idén újra és hivatalosan is testvérvárosunk lehet Joskar-Ola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!