Szombathely

2013.02.12. 17:59

A kiszebábok életben maradtak

Telet hozott a húshagyókedd, és végül a kiszebábok is életben maradtak, de mindenki jól érezte magát a Szombathelyi Civil Kerekasztal délutánján.

Ölbei Lívia

Húshagyókedd a farsang végét jelzi, és ilyenkor nemcsak farsangi fánk meg forralt bor dukál, hanem nagy vidámság is, amely rendszerint a tél elűzését jelképező kiszebábok elégetésébe torkollik. A Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület másodszor szervezte meg a FarsangFarka vidám délutánját - rengeteg programmal, versennyel - a Fő térre, de a tél kedden megviccelte a szervezőket, viszont ki mégse fogott rajtuk.

A FarsangFarka programja kedden a Fő térről beköltözött a Kisfaludy utcai civil ház színháztermébe (Fotó: Benkő Sándor)

Úgy döntöttek, hogy beköltöznek a Kisfaludy utca 1-be, ahol több más szervezet mellett a civil kerekasztalnak is irodája van. A szebb napokat látott, jobb sorsra érdemes épület megtelt élettel, de a kicsi udvar sem maradt üres: az alkalmi standokon forralt bort és fánkot mértek. A színpadon pedig a kulturális programok mellett rendkívül nagy érdeklődés kísérte a jelmezes bemutatót: az óvodások, iskolások  láthatóan sok időt, munkát fektettek a jelmezek elkészítésébe: a hupikék törpikéktől az autentikus busó álarcokon és a középkori várkisasszonyokon át a sodronyos lovagokig. A jelmezverseny gyermek kategóriájában a Pipitér óvoda nyert, a második a Barátság óvoda   Katica csoportja, a harmadik  helyen végzett a Napsugár óvoda Törpikék csoportja. Az iskolások között  az oladi általános iskola Busó csoportja a nyertes. A borfőző verseny  első helyezettje a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesülettől a "Honvédfiúk bora". A fánksütő versenyen a Mándliné Ica győzött, a legjobb rigmust  Lakrovitsné Elvira hozta. A kiszebáb-versenyt a Pipitér óvoda nyerte.

És bár a kiszebábokat - a hideget elűzendő - a végén el kellett volna égetni, erre csak a Fő tér nyílt ege alatt kerülhetett volna sor. Majd jövőre. Mert reméljük, a civilek jövőre is megrendezik a FarsangFarka-délutánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!