Szombathely

2013.08.07. 22:00

Régi korok hangulata

A Szépműves Egylet munkái szerepelnek a Folt-út a Káli-medencében tárlatsorozat egyik állomásán.

Simon Erzsébet

Tizenegy szorgos kezű nagymama: a Szépműves Egylet Szombathely-séi foltvarró csoportjának tagjai. Több mint másfél évtizede a közös hobbi, a foltvarrás, az együtt gondolkodás, a közös alkotás, az egymásra figyelés, az együttlét öröme tartja őket össze. Tűt, cérnát ragadva a kézimunka hagyományát nem hagyják veszni.

Kéthetente a séi faluházban találkoznak: a varrás különféle technikáit, a hímzések, csipkék készítésének fogásait türelemmel gyakorolják, elidőznek, elvacakolnak a részletekkel, keresgélnek, válogatnak, festenek, gyűjtögetnek gombot, csipkét, cérnát, anyagokat, fényképeket; aztán pályáznak, kiállítanak, hogy az elkészült gyönyörűséges alkotásaikat másoknak is bemutassák.

 


Most éppen a Káli-medence egyik településén, Mindszentkállán, a faluházban. A nagymamák - akiknek összesen több mint negyven unokájuk van - azt mondják magukról: örömvarrók vagyunk. S örömmel jelentik, hogy már az unokáik is ismerkednek a varrással.

Reményteli tehát a jövő az örökség továbbélését illetően - fogalmazott a kiállításmegnyitón a csoportvezető, Pintér Zsuzsa. És megmenteni való is akad bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!