Szombathely

2013.09.18. 11:30

Szombathelyi egyetem: máshová helyezték a hangsúlyt

Szombathely - Elkezdődött az új tanév az egyetemen, mely szerkezeti változásokat is hozott magával. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja két karral működik tovább.

Bajdó Bettina

Az új tanév jelentős feladatot ad a központnak – jelentette ki mindjárt az interjú elején Horváthné dr. Molnár Katalin elnök-rektorhelyettes, majd hozzátette: nemcsak a vezetésnek jelent munkát, hanem minden egyes oktatónak, dolgozónak.

Horváthné dr. Molnár Katalin elnök-rektorhelyettes pozitívan látja az egyetem jövőjét. Fotó: Benkő Sándor

– Érezhető volt, hogy szervezeti változásra van szükség – folytatta az elnök-rektorhelyettes. – Tisztán látszott, hogy a képzési profilban a hangsúlyokat máshová kell helyezni. Ebben a tanévben indult újra az osztatlan tanárképzés, megújult formában. Megmaradt a négyéves általános iskolai és az ötéves középiskolai tanárképzés, s ugyanúgy lehet a szakokat párosítani, mint korábban. Változás, hogy aki bejut bármelyik képzésre, az az első három évben ugyanazt tanulja. Választani, hogy általános iskolai vagy középiskolai tanár lesz, csak ezután kell. Sőt, adott a lehetőség, hogy egy négyévest egy ötéves tanárképzéssel kombináljon.

Az egyetemen széles a kínálat, sok szakot lehet egymással párosítani. A felvételi során 52 szakpárt hirdettek meg, több mint 30 el is indult.

– A tanárképzés meghatározó a portfóliónkban – hangsúlyozta Horváthné dr. Molnár Katalin. – A kormányzat is támogatja a pedagógusok képzését, gondolok itt az ösztöndíjprogramra és az életpályamodellre. A képzési hangsúly eltolódása hozta magával a szerkezeti átalakulásunkat. Egyesült a bölcsészettudományi és a művészeti, nevelés- és sporttudományi kar, s visszatért a nevünkbe a Berzsenyi Dániel név. Az új kar a Berzsenyi Dániel pedagógusképző kar. A helyi felsőoktatás több mint 50 éves történelmében a pedagógusképző profil mindvégig jelen volt és jelen van. Erre szerettünk volna a névvel is utalni.

Az egyetemen azon dolgoznak, hogy elindulhasson gépészmérnök-képzés. Óriási lehetőséget látnak benne, hiszen ilyen céges háttérrel mindenki csak profitálhat belőle. Az ipari, szakmai háttér adott hozzá, a képzés a munkaerőpiac igényeit elégítené ki. A munkálatok elkezdődtek, ha minden jól megy, 2015 szeptemberében el is kezdődhet a képzés. Akkor pedig ismét névmódosítás lesz, hiszen a természettudományi kar nevében is feltüntetik majd az új feladatkört.

– A hagyományos szakjaink mennek tovább, néhány viszont nem indult el –fűzte hozzá a vezető. – A demográfiai csökkenés mellett érezhető egyfajta kivárás a felsőoktatási változások miatt a jelentkezők részéről. Emiatt is csökkent a jelentkezők száma. 650 hallgató kezdte meg az évet, minden harmadik diák a tanárképzésre jelentkezett. Az elsősök beilleszkedtek, most a tanuláson van a hangsúly. Mi ehhez minden feltételt megadunk. Próbálunk folyamatosan fejlődni, pályázni. Nemrég 297 millió forintot nyertünk a szakmai idegen nyelvi és az idegen nyelvű képzés megújításához. S természetesen vannak olyan nagy egyetemi pályázatok, amelyek érintenek minket is.

A Nyugat-magyarországi Egyetem 1,5 milliárd forintos támogatást kapott a struktúraváltáshoz. A gazdasági problémák azonban nem kerülték el az intézményt sem. A hallgatói létszám csökkenése, a szakpreferencia átalakulása elbocsátásokat is vont maga után. Voltak olyan területek, ahol a jelenlegi igényekhez képest sok volt az oktató, s bár az elnök-rektorhelyettes szerint ez volt a legfájóbb intézkedés, mégis cselekedni kellett. Nemcsak oktatóktól, hanem dolgozóktól is megvált az intézmény. Intézkedési tervet készítettek, hiszen felelősek azért, hogy a működőképességük folyamatos legyen.

Szerintem

A másfél milliárdos támogatás jelentős, remélik az egyetemi központ költségvetésében is pozitív változásokat hoz. Átalakulóban van a felsőoktatás, az intézményeket külön kategóriákba sorolják, s a finanszírozást is ehhez igazítják. A felvételiben is lesznek változások, a minőségemeléshez a bejutási pontokat is emelik majd. Szükség lesz az emeltszintű érettségire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!