Szombathely

2013.10.28. 18:55

Húszéves az alapítvány

Szombathely - Szombathely Város Fúvószenekara nagy sikerű koncerttel köszöntötte húszéves jubileuma alkalmából a Fúvósmuzsikáért Alapítványt.

Varga Krisztina

Az alapítvány két évtizeddel ezelőtt Horváth László szombathelyi hangszerkereskedő ötletéből született. A mester 1992-ben egy piccolót ajándékozott a fúvószenekarnak. Hogy a gesztust egy kicsit hivatalosabb formába" öntsék, 1993. augusztus 13-án megalapította a Fúvósmuzsikáért Alapítványt. A szervezet a zenekar hangszerállományának megújítását és az utánpótlás biztosítását tűzte ki célul maga elé. Ezeket a célokat pályázatok, adományok és egyszázalékos adó-felajánlások segítségével valósította meg. Ezen kívül az alapítvány tavaly megkezdte a zenekar 55 éves történetének feldolgozását. Az összegyűlt kiállítási anyagot több helyen bemutatták, s azóta is szívesen fogadnak minden, a zenekar történetével kapcsolatos fényképet, dokumentumot, emléklapot a gyűjtemény teljessé tételéhez és újabb bemutatásához. A jubileumi koncertnek a Don Bosco Művelődési Ház adott helyet. Az alapítvány elnökének, Bődi Líviának köszöntője után dr. Takátsné dr. Tenki Mária kulturális, társadalmi és külkapcsolatokért felelős tanácsnok mondott beszédet. Az érdekes, szokatlan darabokkal is tűzdelt koncert után az alapítvány megköszönte korábbi elnökének, Pávé Kálmánnak a munkáját, illetve támogatást nyújtott át egy fiatal zenésznek is, aki szorgalmával, a próbákon és a fellépéseken nyújtott lelkiismeretességével példa lehet a többi ifjú zenész számára is. Ezt a hagyományt az alapítvány a jövőben is folytatni kívánja, hogy ezzel is ösztönözze a fiatal muzsikusokat.

Szombathely Város Fúvós-zenekarának következő, immár hagyománnyá vált év végi koncertje december 7-én lesz a Bartók Teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!