Szombathely

2013.11.03. 07:25

A Hunyadiak nyomában

Szombathely - Történelmi, földrajzi, természettudományi kalandozáson jártak október végén Vajdahunyadon a Szombathelyi Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 2/10/D gépi forgácsoló szakiskolás osztályának tanulói.

Varga Krisztina

Az intézmény már korábban testvériskolai szerződést kötött a vajdahunyadi Matei Corvin Főgimnáziummal, ahol 77 általános iskolás magyar nyelven folytatja tanulmányait. Most pályázati támogatással tehetséggondozó tábort is sikerült szervezni, Hunyadiak örökében címmel. A három szervező pedagógus már az utazás előtt gondoskodott a diákok szakmai felkészítéséről. Bodó Judit történelem szakos tanárnő Hunyadi János és Hunyadi Mátyás életútjával, a helyi reneszánsz művészet értékeivel ismertette meg a diákokat. Geröly Péter Dél-Erdély földrajzi körülményeit, a retyezáti nemzeti parkot mutatta be, Gerölyné Pipics Enikő pedig az erdélyi gasztronómia specialitásara hívta fel a figyelmet. A gyerekek a megyénket bemutató prezentációval készültek a látogatásra.

A helyi történelmi hagyományokkal is ismerkedtek a diákok. Fotó: Bodó Judit

A hat napos utat a diákok az aradi Szabadság szobor megkoszorúzásával kezdték. Másnap megtekintették a vendéglátó iskolát, bemutatták a Vas megyéről, Szombathelyről és iskolájukról készített prezentációt. Cserében a vendéglátók Vajdahunyadról és a román oktatási rendszerről tartottak bemutatót. Az ismerkedést egy baráti labdarúgó mérkőzés is segítette, amelyet 4:2 arányban a vendéglátók nyertek.

A vajdahunyadi várban a helyi polgármester kenyérrel és sóval fogadta a szombathelyi diákokat. Bemutatkozott a Hunyadi lovagrend, amelynek tagjaival fiataljaink lovagi párviadalt is vívtak. A diákok meglátogatták Déva várát is, ahol stílusosan a Kőműves Kelemen balladájából készült musical egyik betétdalát adták elő. Másnap Torockóra, Marosillyére vitt a gyerekek útja, megnézték a tordai hasadékot és a sóbányát. Vendéglátóikkal közösen túrát tettek a retyezáti természetvédelmi területre, ahol medvét, zergét, farkast is láthattak és megcsodálták a tiszta vízű tengerszemeket. Az esték táncházzal és más szórakoztató programokkal teltek.

Hazaérve a diákok beszámolót tartottak társaiknak, a későbbiekben fotókiállítással és gasztronómiai bemutatóval osztják meg élményeiket az itthon maradottakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!