Szombathely

2013.11.23. 18:38

A Kiev City Balett Szombathelyen lépett fel

Szombathely - Klasszikus tündérmesével varázsolt el a világhírű Kiev City Balett pénteken este az Agora Művelődési és Sportházban.

Merklin Tímea

A 19. századból való A hattyúk tava című előadást mutatták be, Csajkovszkij legismertebb színpadi muzsikáját.

Nagyon sok gyereket elhoztak a régi orosz népmese alapján született produkcióra, ami nem is meglepő, hiszen A hattyúk tava generációk meseálma, csak legfeljebb élőben nem láttuk még. Más a tévé dobozából közvetített élmény, és más a színpadról elénk táruló többrétegű látványvilág, a szép, nagy képekben még a táncoló figurák árnyékának koreográfiája is élvezhető. A hattyúk tava a balett-történelem egyik alapműve, Csajkovszkij első balettje, amit Moszkvában mutattak be először 1877-ben, és azóta is az egyik legtöbbet játszott darab az egész világon. A mese a gyönyörű Odett királylány és a délceg Siegfried herceg szerelmének kalandos történetéről szól. A gonosz varázsló hattyúvá változtatta Odettet, és átkát csak a mélységes, igaz szerelem oldhatja fel. Az előadáson négy jelentben, impozáns, romantikus festett hátterek előtt táncolták el a balettművészek a mesét, megmutatva az orosz klasszikus balett időtlen értékeit: szépségét, eleganciáját, légiességét. A mesteri tánctudás, a mozgások, a megjelenés és a megjelenítés arisztokratikus pompája, a csillogó jelmezek – az ismerősen csendülő szenvedélyes dallamokkal együtt – a 21. században is elbűvölik a közönséget. Tömegjelenetek és attraktív tánckettősök váltva vezetnek minket a bonyodalomból a kibontakozás felé, a jó és rossz (örök) harcán át a feloldásig. Nemcsak a levegőben megugrott spárga, az apró mozdulatok kifinomultsága, a mozgások kidolgozottsága mögött sejthető számtalan óra gyakorlás, lemondás és fegyelem lenyűgöző, de a kompozíciók rendje, a virtuozitás is mind hozzátesz ahhoz, hogy a Kiev City Balett sikerrel tolmácsolja a darabot, ami népszerűségéből mit sem veszített az idők során. Nem gyakran láthatunk Szombathelyen balettelőadást, így a negyvenfős társulat szereplésében az is külön értékelhető, hogy egy ilyen táncszínház Közép-Európai turnéja során a sportházba is eljön, és emlékezetessé tesz klasszikus szép meséjével egy estét, amely az 50 éves intézmény jubileumi ünnepségének előestéje volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!