Szombathely

2013.11.15. 10:01

Önkéntes segítség

A középiskolások számára a közoktatási törvény, az érettségi vizsga előfeltételeként előírja az 50 órás közösségi szolgálat teljesítését. Vas megyében eddig 222 fiatal jelentkezett a katasztrófavédelem felhívására, hogy ezen a speciálisnak mondható területen teljesítse közösségi szolgálatát.

Bajdó Bettina

A Vasi Diák Közösségi Szolgálattal történt együttműködési megállapodás aláírása óta folyamatos a diákok jelentkezése a katasztrófavédelemhez. A megyében 23 közoktatási intézmény bevonásával 222 tanuló vett részt Katasztrófavédelmi Közösségi Szolgálatban. A jelentkező diákok közül nyolcvanhat lány, amely mutatja, hogy az érdeklődés nem csak a fiúk részéről aktív – tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Hozzátette: a tanulók érdekesnek találták az ár- és belvízi védekezéssel kapcsolatos munkavégzést, egyéni védőeszközökkel, valamint a tűzoltó technikával kapcsolatos gyakorlati foglakozásokat. A tanulók életkori sajátosságaik, érdeklődésük figyelembevétele mellett, a meglévő témakörök elméleti és gyakorlati ismeretanyából oktatási tematika készült.

Az eddigi foglalkozások pozitív élményt nyújtottak a fiataloknak és a tanároknak, s sokan a kiadott részigazolás kézhezvétele után is folytatni szeretnék az eddigi ismereteik bővítését. A Katasztrófavédelmi Közösségi Szolgálatban rejlő pályaorientációs lehetőség már most nyomon követhető. A szolgálatban részt vevő vagy már végzett tanulók közül sokan az önkéntes tűzoltók sorait erősítve arra készülnek, hogy később a hivatásos állomány tagjaként a katasztrófavédelemnél dolgozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!