Szombathely

2014.02.10. 14:55

Egy világhírű festő élt itt

Bartha László, az 1968-tól Kőszegen élt festőművész Ember és természet című képe „A hónap műtárgya” a Szombathelyi Képtárban.

Merklin Tímea

Kevesen tudják, hogy Bartha László félszáz kötetnyi illusztrációját őrzik itt a Szombathelyi Képtárban, köztük Villon-kötetekét, ezért Szabó Tibor színművész Villon verseket olvasott fel vetített képekkel a háttérben. A hónap műtárgyát – a kézműveskedéssel is kiegészülő családi délután programjába illesztve – dr. Gálig Zoltán művészettörténész mutatta be. Kiemelte: Bartha a 20. század egyik legnagyobb magyar festője, művészi jelentősége nem közismert, nem jelent meg róla olyan kaliberű album, amely méltó lenne hozzá, pedig a világhírű minősítésre is rászolgál.

– Bartha folytatója annak a magyar hagyománynak, amely a nagybányai festészettel kezdődik és a poszt-nagybányai festészettel zárul. Amikor a kőszegi a Királyvölgybe költözött, sokan várták, hogy új tájképfestője lesz Vas megyének, de nem ez történt. Ő átkódolta a természeti látvány elemeit, erről szól az Ember és a természet című kép is. Egy valószerű festőállványt is helyezett az absztrakt világba, sőt saját magát is ráfestette – mondta a művészettörténész.

– Nagy tekintélyű művész volt, nem kimondottan társasági ember. Társadalmi pezsgést nem generált, viszont megmaradt szuverén alkotónak, aki nem kínálta tálcán a művészetét a hatalomnak. Amikor a szocialista realizmust kényszerítették az emberekre, Bartha egy stilizált világot teremtett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!