Szombathely

2014.02.12. 14:55

Az MMIK-n sürgősen elvégzik a szükséges felújításokat

Szombathely - Az épület további sorsáról, hasznosításáról, üzemeltetéséről tartottak sajtótájékoztatót az MMIK-ban.

Merklin Tímea

A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ mint intézmény megszűnt, az épület működtetése január 1-től az Agora Szombathelyi Kulturális Központ feladata lett. Közhasználatú megnevezése egyelőre még MMIK, de már várják a névadó ötleteket az Agora közösségi oldalán.

– Hányatott átmeneti sorsa után a ház gazdára talált, az Agora „új” székháza, egyik működési helye lett. Üzemeltetésében a minisztérium segít, illetve az Agorán keresztül a város – mondta dr. Puskás Tivadar a rendezvényen. – Sok intézménynek és szervezetnek adott és ad helyet. 18 olyan van, aki korábban is itt működött, 8 olyan, amelyik ide települt, 3 olyan, aminek még kérdéses a helyzete. Úgy néz ki a helyzet, mint egy társasházban, vannak régi és új bérlők, és új a házmester, az üzemeltető.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok, középen dr. Puskás Tivadar polgármester, aki felfedezte, hogy „nem vicc”: a mellette balról ülő Parais István Agora-igazgató mellett akkor is csöpögött a víz (Fotó: Horváth Csaba)

– November óta egyzetettünk a civil szervezetekkel, az MMIK-ban és a Kisfaludy utcában lévőkkel. Arra törekedtünk, hogy annyi használati díjat fizessenek, amennyi a fenntartáshoz szükséges – mondta Takátsné dr. Tenki Mária, a város társadalmi kapcsolatokért is felelős tanácsnoka. A sportház felújítása miatt muszáj volt elhelyezni itt a Lorigo TSE-t, a Kisfaludy utcából a nagy civil szervezetek jönnek: a Civil Kerekasztal, a Nyugdíjas Szövetség, a Civil Információs Centrum. Egy 30 főt befogadó terem folyamatosan rendelkezésükre áll majd.

– Arra kaptunk lehetőséget, hogy a házat újból életre keltsük. A használói kör bővebb lesz, mint eddig, a funkciók felől közelítve ez egy „társas tanácsi ház”, hiszen önkormányzati feladatokat megvalósító szervezetek is helyet kell, hogy kapjanak – mondta Parais István Agora-igazgató, az MMIK épületében a „házmester”, aki nem a szójáték kedvéért, hanem az együttműködések, a tevékenységek tényleges összehangolásának szükségessége – és közben a felújítások ütemezése – miatt kell, hogy „mestere” legyen a háznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!