Szombathely

2014.02.17. 16:25

Nyílt napon a testvéri szovjet laktanyában

Szombathely - Huszonöt éve, e napon teszik közzé a megyei pártbizottság irányelveit. A KSH jelent, nyílnak a szovjet laktanyakapuk.

Kozma Gábor

A megyei pártbizottság irányelveit jól becsomagolták, a bikkfanyelven írt szöveg ma már szinte értelmezhetetlen. Azonban van néhány egyértelmű pont. Alkotói viszonyt kívánunk kialakítani az állampolgári szervezetekkel, az alternatívokkal , írják és már cáfolják is magukat: Nyíltan elhatárolódunk attól, ami nem egyeztethető össze a szocializmus céljaival . Az alternatívok éppen azért szerveződnek, mert nem tudják magukat összegyeztetni a szocializmussal de ez nem sokára, március 15-én úgyis kiderül.

Már fontos a sajtó... Chrudinák Alajos Horn Gyulával (háttal) (Fotó: VN-Archív)

 

A KSH közzé teszi 1988-as főbb megyei adatait. Eszeront gabonából 493 ezer tonna termett, 87 ezer szarvasmarhát és 180 ezer sertést tartottak. A havi átlagbér 6 ezer 400 forint volt, 10 százalékkal több, mint 1987-ben. Az infláció elérte a 6 százalékot. A népeket 1068 bolt és 568 kocsma, vendéglő várta szerte a megyében. A működő kórházi ágyak száma pedig meghaladta a 2800-at.

Nyílt nap a hajmáskéri szovjet laktanyában. A Vas Népe katonai tudósítója lelkesen írja, hogy Oganyon vezérőrnagy 24 ezer kötetes könyvtárat ajánl a sajtó figyelmébe. Mint mondja, sokféle katona van itt, a sorozottak 2, a tisztek 4 évet töltenek hazánkban. De nem csak ebben téved, hanem abban is, amikor azt mondta: a szovjet csapatkivonás érinti Nyugat-Magyarországot, beljebb kerülnek a bázisok, az Alföldre. Ez azt az antalli megjegyzést igazolja, miszerint ekkor még szó sem volt a szovjet erők teljes kivonásáról...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!