Szombathely

2014.03.14. 11:54

Kitüntetéseket adtak át Szombathelyen

Szombathely - Pénteken délelőtt tizenegy órától tartotta ünnepi gyűlését a Vas Megyei Közgyűlés. Számos kitüntetést osztottak ki.

Peltzer Géza

Ezúttal zsúfolásig megtelt a megyeháza díszterme, a Himnusz után Kovács Ferenc tartott ünnepi beszédet. Elmondta: a tavasz a megújulás, a szerelem évszaka, egyben '48 fényét hozta el nekünk, és március 15 nélkül elképzelhetetlen a 21. század Magyarországa. A magyarok büszkék lehetnek kultúrájukra, szorgalmukra, és most szélesre tártuk az ország kapuit tette hozzá.

Keszei Balázs igazgatóhelyettes kitüntetést vesz át Kovács Ferenctől. Fotó: Horváth Csaba

Ezután kitüntetéseket adott át a megyei elnök. Vas Megye Gazdaságáért Díj kitüntetésben részesült dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara Vas Megyei Szervezetének néhány hónapja kinevezett elnöke és Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft. ügyvezetője. Vitéz Both Béla Emlékdíj kitüntetést kapott Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

Pável Ágoston Emlékplakett kitüntetésben részesültek; Mohos Gézáné nyugdíjas, magyar és szerb-horvát nyelvű óvodában működésre képesített óvónő; Schwarz Józsefné, a Magyarországi Szlovének Szövetsége szentgotthárdi népdalkör csoportvezetője; Szabó Lajosné, a Bersek József Általános Iskola Horvátzsidányi Tagiskolája tagintézmény-vezetője; Timár József, BM-nyugdíjas és dr. Wenczl Miklós, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Onkológiai Osztály részlegvezető főorvosa. Kuntár Lajos sajtódíjat kapott Benkő Sándor, a Szombathelyi Média Kft. fotóriportere, a díjat posztumusz kapta meg Gálos László sporttudósító.

 

Az idei díjazottak:

Dr. Pusztavámi Márton,

a Nemzeti Agárgazdasági Kamara Vas Megyei Szervezete elnöke

2013. november 5-től a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Szervezetének elnöke. Sokat tesz a megye agrárvállalkozói helyzetének javításáért, a szakmai munka színvonalának emeléséért. Sok éves tapasztalatára, szaktudására támaszkodva segíti az agrárium szereplőit a hatékony munkamódszerek megismerésében. Saját cégei teljesítményén keresztül példát mutat az agrár- és ipari ágazat szereplőinek.

Solt Tamás,

az OPEL Szentgotthárd Autóipari Kft. ügyvezetője

A Kft. ügyvezetőjeként a szentgotthárdi gyárban megvalósuló fejlesztések, illetve munkahelyteremtő- és növelő beruházások eredményeképpen tevékenységével a megye és az ország gazdaságának egészére élénkítően hat, s hozzájárul a gazdasági szerepük erősödéséhez, valamint az Opel Szentgotthárd, mind a magyar gazdaság meghatározó szereplőjének fejlődéséhez, a magyar autóipar erősödéséhez. Munkaköre mellett kiemelt figyelmet fordít a térség műszaki fejlesztéseire. A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ stratégiai Tanácsadó Testületének elnöke.

„Vitéz Both Béla Emlékdíj" kitüntetésben részesül:

Krug Gusztáv,

a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke,

a Vas Megyei Közgyűlés Rendészeti Szakbizottsága tagja

Vas megye közéletében jelentős szerepet tölt be. Polgárőrként 1990 óta tevékenykedik, a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökévé 1992-ben választották meg, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagja. A polgárőr mozgalom egyik legaktívabb tagja és vezetője. Aktivitása, tenni akarása példaértékű. Vas megye közbiztonságában a polgárőr mozgalomnak jelentős szerepe van.

„Pável Ágoston Emlékplakett" kitüntetésben részesül:

Mohos Gézáné,

nyugdíjas, magyar és szerb-horvát nyelvű óvodában működésre képesített óvónő

A Vas Megyei Tanács ösztöndíjasa volt, amikor a Szarvasi Óvónőképző Intézetben magyar és szerb-horvát nyelvű óvodában működésre képesített óvónői oklevelét megkapta. A Nardai Óvoda vezetésével bízták meg. Feladata a vezető óvónői munka, a gyermekvédelmi feladatok ellátása, a horvát nyelv és hagyományok ápolása, a gyermekétkeztetés szervezése, a dajka és szakácsnő munkájának irányítása volt. 1963-tól 1996-ig a szülők és a falu közössége elismerte odaadó, lelkiismeretes munkáját. 2013-ban Szarvason arany diplomát kapott.

Schwarz Józsefné,

a Magyarországi Szlovének Szövetsége szentgotthárdi népdalkör csoportvezetője

1939-ben született Rábatótfalun. 20 évig volt a Magyarországi Szlovének Szövetsége szentgotthárdi népdalkör csoportvezetője. Vezetése alatt a népdalkör nagymértékben hozzájárult a Rábavidéki szlovén közösség népdalkultúrájának megőrzéséhez, valamint a szlovén nemzetiségi identitástudat erősítéséhez. A csoport a Rába-vidéki népdalokon túl nagy örömmel énekel muravidéki népdalokat és egyházi énekeket is. Lelkesedése, kitartó és igényes munkája példaértékű a fiatal generáció számára is. Tagja a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesületnek, a Magyarországi Szlovének Szövetségének.

Szabó Lajosné,

a Bersek József Általános Iskola Horvátzsidányi Tagiskolája tagintézmény-vezetője

1985 óta dolgozik jelenlegi munkahelyén, a Bersek József Általános Iskola Horvátzsidányi Tagiskolájában. 2009 óta látja el a tagintézmény-vezetői teendőket. Az intézményben horvát és német nemzetiségi nyelvoktatás folyik. Lelkiismeretes munkájának, kitartásának, a nemzetiségek iránti elkötelezettségének nagyban köszönhető, hogy az iskola még jelenleg is működik, felszerelése gazdagodik. Horvát szakos tanárként változatos pedagógiai módszereivel, kedves megnyerő viselkedésével, jó hangulatú tanóráival sikerült megkedveltetnie a horvát nyelvet. Versenyeken tanulói nagyon szép eredményeket érnek el. Nyaranta többféle táborban is részt vesz. A közösség iránti elkötelezettségét mutatja, hogy 2010 óta a Horvátzsidányi Képviselő-testület tagjaként is tevékenykedik. Szívén, lelkén viseli a falu sorsát.

Timár József,

BM nyugdíjas

A Gradišćei Horvát Kulturális Egyesület tagja több mint 40 éve. Táncával a horvát népművészetet, népi hagyományokat kívánja megismertetni mind a horvátok lakta településeken, mind a magyarok körében, sőt külföldön is. A táncegyüttesben végzett munkájában midig a precizitásra törekedett és törekszik ma is. Az ifjúkori lelkesedést a tánca ma is őrzi, a heti két táncpróba művészetének az alapja. Az alkotó munka iránti alázatával és kitartásával példaképül szolgál valamennyi fiatal számára.

Dr. Wenczl Miklós,

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Onkológiai Osztály részlegvezető főorvosa

A szombathelyi német önkormányzatnál 1998-ban kezdte el a magyarországi németek képviseletét. Ebben a tisztségében először tagja, majd elnöke lett a szombathelyi és a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetségének, valamint az Országos Önkormányzat Kongresszusának is tagja. 2002 óta két cikluson keresztül a Vas Megyei Német Önkormányzat elnökeként is dolgozott. Tagja volt a Vas Megyei Közgyűlés Kisebbségi és Külügyi Bizottságának és az Országos Német Önkormányzatnak is. A Bleyer Jakab Társaság és a Németek Világszövetsége is tagjai közé választotta.

„Kuntár Lajos Sajtó Díj"-ban részesül:

Benkő Sándor,

a Szombathelyi Média Kft. fotóriportere

Több mint három évtizede meghatározó szereplője a vasi médiának. A Vas Népénél kezdte a pályafutását. A rendszerváltáskor tett egy kis kitérőt: az egyik alapítója volt a vidék első független hetilapjának, a Tér-Képnek, ahol fotóriporterként és képszerkesztőként dolgozott. 1991-ben visszatért a Vas Népéhez, ahol a fotórovat vezetője lett. Tavaly, nem teljesen önszántából távozott a Vas Népétől, azóta a Szombathelyi Médiaközpont munkatársa. 2003-ban az országos sajtófotó-pályázat nagydíját nyerte el az "Utolsó nap a tűzősoron" című képriportjával. A Vas Népénél munkatársai kimagasló színvonalú, odaadó munkáját két alkalommal is nívódíjjal ismerték el. A sajtófotók mellett számos könyvhöz is készített fényképeket. Alkotásait a megyében, de országszerte is több nagysikerű kiállításon láthatta a nagyközönség.

néhai Gálos László

(posztumusz)

spottudósító

Fiatal korában aktívan sportolt, majd a labdarúgó csapat mellett intéző lett. 1954-től rendszeresen tudósított a körmendi sporteseményekről, először csak a Vas Népének, majd a Népsportnak is szolgált hírekkel. A Magyar Újságírók Szövetségének 1956 óta tagja volt. Laci bácsi olyan emberi kapcsolatokat tartott fenn, amelyeknek hiánya sajnos a mai nemzedék számára már érzékelhetővé vált. 91 éves korában, a tavalyi évben hunyt el. Neve, megjelenése, szavai és gesztikulációi azonban még sokáig megmaradnak az élők emlékezetében. A díj adományozása főhajtás egy olyan ember előtt, aki megszállottan tudott hinni a sportban, a sportszeretet összetartó erejében, a tehetségek előmenetelében.

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Közigazgatási Tagozata" elismerésben részesül:

Csire Imre

a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Földhivatala hivatalvezetője

Joó Imre

nyugdíjas, 2010-ben vonult nyugdíjba, de jelenleg is települési képviselő. 2013. augusztus 20-án Torony Község Díszpolgárának választották

Pacsi Józsefné

gazdasági ügyekért felelős külsős alpolgármester Jánosházán

Rosenfeld Istvánné

a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal városi főmérnöke

Szabó Marianna

a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal gyámhatósági, köznevelési, ifjúság-politikai és sport ügyintézője

Wiktoráné Németh Klára

Séi Közös Önkormányzati Hivatal, címzetes főjegyzője

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Oktatási Tagozata" elismerést:

Farkas László

Budaker Gusztáv Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára

Horváth Istvánné

Rumi Rajki István Általános Művelődési Központ igazgatója

Keszei Balázs

Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium Kőszeg, gimnáziumi tanára és igazgatóhelyettese

Mészáros Árpád

Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

Mészárosné Baán Ildikó

Gyöngyös-kert Óvoda Gencsapáti óvodavezetője

Pócza Antal

DSU cégcsoport ügyvezető igazgatója

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata" elismerést:

Aknay János

Kossuth Díjas festőművész

Glóbits Jenőné

Magyarlak község nyugdíjas tanítónője

Horváth Márta

Bersek József Általános Iskola tánc- és drámapedagógusa

Kancsó Zoltánné

Klebersberg Intézményfenntartó Központ Kőszegi Tankerülete munkatársa, a Csepregi Vegyeskar művészeti vezetője

Kondor János

a sárvári Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója

Lajos Tiborné

Chernel Kálmán Városi Könyvtár Kőszeg igazgatója

Lőrincz Miklós

Szentgotthárd és Térsége Arany János 1-4. évfolyamos Általános Iskola tanítója

Takó Gábor

Vas Megyei Temetkezési Kft. Körmendi Kirendltségének vezetője, helytörténet kutató

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Egészségügyi Tagozata" elismerést:

Dr. Aradi Erzsébet

Aradi Egészségügyi Szolgáltató Bt. háziorvosa

Dr. Iványi János PhD

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Haematológiai és Haemosztazeológiai Osztály osztályvezető főorvosa

Joó Béláné

Virulens Szövetkezet, körzeti ápolónője

Németh Józsefné

EVIDENT Bt. Bük fogászati asszisztense

Dr. Szabó József

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Ideg- és Gerincsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa

Tóth Károlyné

Rendelőintézet Szentgotthárd, nyugalmazott laboratóriumi asszisztense, rendelőintézet vezetője

Dr. Varga László

Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet Körmendi Mentőállomás szakorvosa

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Szociális Tagozata" elismerést:

Bencsicsné Horváth Rita

Vas Megyei Időskorúak Szociális Intézete, Acsád mentálhigiénés csoportvezetője

Horváthné Sali Ildikó

Vas Megyei Idősek Otthona, Hegyfalu ápoló-gondozónője

Károlyi Zsanett

Értelmi Fogyatékosok Otthona, Csákánydoroszló főnővére

Komáromi Zsolt

Vas Megyei Szakosított Otthon, Ivánc munkavezetője

Lendvai Imréné

Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet részlegvezető ápolónője

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata" elismerést:

Barabásné Győrvári Adrienn

Dr. Nagy László EGYMI gyermekvédelmi ügyintézője

Borbásné Poór Anikó

Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, Gyermekotthon és Általános Iskola gyermekvédelmi ügyintézője

Dolgos Zoltánné

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége pénzügyi ügyintézője

Imre Lászlóné

Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény munkaügyi/pénzügyi előadója

Szatykó Béláné

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége vezetői titkársági munkatárs

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Sport Tagozata" elismerést:

Dobány Lajos

volt labdarúgó, az MLSZ Vas Megyei Igazgatóság igazgatója

Garamvári Zoltán

volt horvátnádaljai labdarúgó, jelenleg szertáros, pályagondnok

Horváth Zsolt

erdészeti vállalkozó, a Bajánsenyei Sportegyesület elnöke

Molnár Ferenc

EGIS NYRT Körmend, raktárkezelője, jelenleg íjászedző, Országos bajnok, Európa bajnok, Világbajnoki 4. helyezett FITA 3 dimenziós vadászreflex íj kategóriában

Németh Géza

Rum Községi Sport Club szakosztályvezetője

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Közbiztonsági Tagozata" elismerést:

Dancsecs Imre

nyugdíjas, tűzoltó parancsnok

néhai Krizmanics Ferenc (posztumusz)

tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság volt igazgató-helyettese

Nagy Norbert Imre

Nestlé Bük logisztikai ügyintézője, a Vasegerszegi Polgárőr Egyesület vezetője

Szabó András Péter

Nemzeti Adó és Vámhivatal Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság főtanácsosa, vám- és pénzügyőri ügyintéző I.

Török János

bv. alezredes, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnok-helyettese

"Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Ifjúsági Tagozata" elismerést:

Mátyás Károly

Dr. Nagy László EGYMI gyermekvédelmi asszisztense

P. Csány Péter SDB

Szent Kvirin Szalézi Plébánia és Rendház plébánosa, szalézi szerzetes pap, igazgató

Vörös Emil

Budaker Gusztáv Zenei Alapfokú Művészeti Iskola ütőtanára

„Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kisebbségekért Tagozata" elismerést:

Németh Tiborné

nyugdíjas, Bük Város Roma NemzetiségiÖnkormányzata elnöke

Paukovits Helmut Tibor

rokkantnyugdíjas, az Őrségi Nemzeti Park pénzügyi ügyintézője volt korábban, Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Szentgotthárdon

Vidos László János

festőművész, a Vas Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője

„Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme" elismerésben részesül:

Dr. Kovács Antal Kemenesaljai Egyesített Kórház osztályvezető főorvosa

„Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékplakett"-je elismerésben részesül:

Geröly Tibor vállalkozó, fogathajtó bajnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!