Szombathely

2014.04.08. 14:15

A Falco porát szívják a környékbeliek

Szombathely - A Falco ZRt. múlt heti porszennyezésének próbáltunk utána járni, de csak a Szabadka utcáig jutottunk.

Kupi Györgyi

A múlt héten fordult szerkesztőségünkhöz egyik olvasónk, Zartl Jenőné, hogy bokáig járnak a fűrészporban a Falco környékén lakók, most éppen a Pick-telepiek. De ha fordul a széljárás, akkor a bébiciek kapnak az apró, bökős porból. Fotósunk ki is ment, megörökítette az eseményt, mi kedden követtük.

A Szabadka utcában az egyik lakó épp a kocsijába pakol be, megszólítom, hamarosan többen csatlakoznak hozzánk. Mutatja az autóját, tegnap mosta le, de a szélvédőről már söpörni lehet a port. Abban a fél órában, amíg beszélgetünk, a lesöpört helyére friss került. Három hete, mióta beindult a gyár, azóta lehet különösen észlelni, mondják. Igazán töményen a múlt hét második felében kapták.

Zartl Jenő, a gyár egyik szomszédja sorolja a problémákat, amelyekre évek óta nem kapnak orvoslást a keleti városrészen lakók. Fotó: Horváth Csaba

Az eső a hét végén a kertekből elmosta a szennyeződést, üde fényben ragyog minden, az útra csak a kéményből gomolygó gőz vet árnyékot. A lakók szerint onnét jön az aprólék, teríti be a gyümölcsfákat, kerti veteményt. Nem tudják, hogy milyen vegyszerrel kezelték az anyagot, féltik az egészségüket. A környéken történt rákos megbetegedéseket is a gyár számlájára írják. Úgy gondolják, a hatósági mérések sem érnek célt, mert ezek akkor történnek, amikor félgőzzel megy az üzem.

Zartl Jenőné azt mondja, beszólt a helyi zöldhatósághoz, onnét a győri, Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez irányították (jó ideje ez hatóság jár el Falco-ügyben), ahol esetkocsit ígértek, amelyet azonban nem láttak a környéken. (Kérdéseinkkel megkerestük a felügyelőséget, de még nem jött válasz, ha megkapjuk, közöljük.)

A Falco vezetőjét is kerestük, telefonon azt üzente, nem ér rá. Természetesen számára is nyitva áll a nyilatkozat, reagálás lehetősége, bár erre alig látunk esélyt. A cég ugyanis szokása szerint nem kommunikál. (Furcsa, hogy egy, a környezetével örökösen konfliktusban álló társaság egyetlen olyan munkatársat nem foglalkoztat, aki válaszolna a lakók, vagy a sajtó kérdéseire, vagy egy-egy extrémebb helyzetet le tudna reagálni nyilvánosan.) Válasz nélkül maradt ugyanis Horváth Zoltán LMP-s képviselő nyilatkozata is, amelyet saját honlapján tett közzé, és amit a helyi sajtó egy része is átvett.

A képviselő azonnali megoldást szeretne, ez azonban meglehetősen illuzórikus elvárás.

A Falco problémája nem újkeletű, szerencsétlen helyzet, amelybe a cég is, és a lakók is önhibájukon kívül kerültek. A gyár termelni akar, a lakók élni. A gond az, hogy ugyanott, csak egy kerítéssel elválasztva. Egyesek szerint megoldás lenne, ha szanálnák a telepet, vagy ha a cég betartaná a környezetvédelmi előírásokat. Ombudsmani jelentés szól arról, hogy ez nem mindig sikerül neki. Horváth Zoltán is úgy érzi, süket fülekre találnak jelzések: – Lehetséges, hogy más módszerekkel kell élnünk – jegyezte meg a Vas Népének a zöldpárti városatya.

SZERINTEM

Ezt a falcós ügyet se lenyelni, se kiköpni nem tudja az önkormányzat. Ciklusokon keresztül megy ez, egymásra mutogatni ebben az ügyben nem érdemes a politikai feleknek. A Falco költözését követelni lehet, de felesleges. Nincs realitása, hogy ezt a komplexumot a helyéről bárki kimozdítsa. Igazán jó lenne most már, ha az város nem pótcselekvéseken (mérőműszeren, meg a határértékek tilitolizásán) gondolkodna, hanem azon, mi lehetne a megoldás, mennyibe kerülne, van-e rá pénz, vagy honnét lenne. Aztán ha meggyőződött róla, hogy nincs megoldás, akkor legalább ezt kimondaná, és vállalná a felelősséget a korábbi döntéseiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!