Szombathely

2014.04.15. 14:55

Cserekapcsolat jegyében utazhattak ki a magyar középiskolások

Szombathely - Az olaszországi testvérkapcsolat jegyében nemrégiben casargói diákok voltak itt, most pedig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulói utazhattak ki pár napra.

Merklin Tímea

Casargo Milánótól északra fekvő kis város a hegyekben, ahonnan út már csak a hófödte csúcsokhoz és az erdőkbe vezet. Bejárni nehézkes, ezért bentlakásos az ottani vendéglátó szakközépiskola, kétszáz tanulójuk számára kollégiumot hoztak létre, itt laktak a magyar gyerekek is. Baktay Else, Molnár Katalin voltak a kísérő tanárok, dr. Gábrielné Miklós Zsuzsanna a csoportvezető. A kiutazás megszervezését Porpáczy Bernadett segítette. Önkormányzati támogatással és a szülők befizetéseiből tudták finanszírozni az utat.

Premanában véletlenül egy apácával is sikerült összebarátkozni. Fotó: Kereskedelmi iskola

Nagyon tanulságos volt a magyarok számára, hogy a casargói iskolának fantasztikus tankonyhái vannak, a szakácstanulók főzik mindennap az ebédet és a vacsorát diáktársaik számára, a pincértanulók pedig felszolgálják öltönyben, csokornyakkendőben, „átlényegülve", felnőve a feladathoz. 12-féle ételt főznek naponta, egy gyerekre hetente egyszer-kétszer kerül sor. Így olyan gyakorlatra tesznek szert, hogy ha végeznek,  azonnal a legjobb helyeken kapnak állást. A jóhírű iskola rendszeresen rendez nemzetközi versenyt is.

A magyar csoport megnézte Milánót, Leccót, Varennát, Bellagiót, jártak a Comói tónál. Ellátogattak egy 150 éves sajtkészítő családi manufaktúrába, ahol láthatták hogy érlelik a gorgonzolát, jártak borvidéken, késüzemben is. Kötöttek barátságokat, amely – ahogy az utazási élmény is – jó motiváció a további nyelvtanuláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!